Bijna negentig jaar was transportonderneming Voskuilen actief vanuit De Bilt. Door steeds verder te innoveren en aan te passen aan de marktvraag, ontwikkelde Bode- en Besteldienst Voskuilen zich verder buiten de grenzen van de regio. Foto:  Archief Historische Kring D’Oude School

 

Meer informatie

Op 8 maart 1895 nam Jochem Voskuilen de bodedienst tussen De Bilt en Utrecht over van Dirk van Lunteren. In die tijd ging dit met paard en wagen. In de ochtend fietste Voskuilen persoonlijk langs de adressen in De Bilt die in aanmerking kwamen om te vernemen of er iets mee te geven was in Utrecht en omgekeerd vanuit Utrecht voor De Bilt. Dat deed hij zes dagen per week. Het waren in beginsel individuele opdrachten, maar toch werden er ook al contracten met klanten afgesloten. Een voorbeeld was het abonnement tussen Baronesse Van Boetzelaer van Houdringe en Voskuilen voor een rijksdaalder per maand. Hiervoor ging de heer Voskuilen iedere morgen per fiets naar Houdringe en werden de goederen nog dezelfde dag afgeleverd voor gemiddeld 10 cent per dag

Alle zendingen werden op de wagen geladen en vervoerd naar bijvoorbeeld Utrecht. Het paard van Voskuilen werd gestald in de Loeff Berchmakerstraat en vervolgens werden de losse pakketjes per fiets of per handwagen naar de afleveradressen in Utrecht gebracht. Vandaag heet dit ‘stadsdistributie’, waarbij grote vrachtwagens de zendingen tot aan de rand van de stad brengen, waar ze worden overgeladen in kleine elektrisch aangedreven auto’s, scooters of zelfs fietsen. Zo blijkt Bode- en Besteldienst Voskuilen zijn tijd ver vooruit te zijn geweest.

Het bedrijf was gevestigd aan de Looydijk 146. In 1945 waren in de onderneming ook twee vennoten actief, J.A. Kreuger en N. Drieënhuizen. In 1947 werd het zakenadres Torenstraat 3 in De Bilt.

Na enige tijd gaf men de bestellingen per telefoon door. In 1955 werd de onderneming omgedoopt tot Besteldienst Voskuilen Bilthoven-de Bilt en ging het bedrijf ook verhuizingen en meubeltransporten uitvoeren. Ook verhuurde men opslagruimte. Het afzetgebied strekte zich steeds meer uit over geheel Nederland. Het 75-jarig bedrijfsjubileum werd met een receptie gevierd in De Voorhof aan de Burgemeester De Withstraat.

In 1979 werd de onderneming verkocht aan A.A. Steenbrink, Th.B. Steenbrink, H.M. Broekhuizen en J.K. Smit. De naam van het bedrijf werd Expeditie Voskuilen. Men had een eigen wielerploeg waarvan de rijders voorzien waren van kleurige trainingspakken met de naam van het bedrijf, omdat de heer Broekhuizen een groot wielerenthousiast was.

In 1982 is het faillissement uitgesproken en in 1984 is de onderneming volledig gestopt.

JJR

 

 Literatuur:

De Biltse Post, 26 juni 1969

Archief Historische Kring D’Oude School

Spring naar toolbar