De auto’s op deze afbeelding staan op het terrein van de eerste garage van Hollandsche Rading, die ooit gevestigd was ter hoogte van het huidige adres Tolakkerweg 64. Het bedrijf werd gesticht door Rijk van Kooy (Foto: privécollectie Jan van Kooy, met toestemming van de heer Van Kooy).

 

Meer informatie

In 1946 werd deze garage door Rijk van Kooy gestart in en bij het pand van elektricien P. Gons. De Tolakkerweg was in die dagen nog met klinkers bestraat. Aan de weg kwamen Esso benzinepompen te staan (zie de foto hieronder). De opening van de garage werd verricht door de waarnemend burgemeester van Maartensdijk, D. Udo. De zoon van Rijk van Kooy, Jan van Kooy vertelt:

‘De benzinepompen waren nog uitgerust met een zwengelpomp waarmee je telkens vijf liter benzine omhoog moest  pompen.  Tot 1955 waren er nog niet zoveel auto’s op de weg. Op een zondag heb ik met mijn zusjes eens de auto’s die voorbij reden geteld. We kwamen op hooguit tien per uur. […] In 1979 heeft mijn vader de zaak […]  verkocht.’

AD

 

Literatuur:

Verhalen van vroeger en nu uit De Bilt, Bilthoven, Groenekan, Hollandsche Rading, Maartensdijk en Westbroek (Skrīvan Groenekan 2013). Het citaat hierboven werd met toestemming van Petra Cremers geplaatst.)

(Foto privécollectie Jan van Kooy, geplaatst met toestemming van d heer Van Kooy.)

 

Spring naar toolbar