Afbeelding: Kors’ Woningbureau aan de toenmalige Soestdijkerstraatweg (nu Emmaplein 14-16) in de jaren ’20. (Historische Kring d’Oude School). In 1910 nam Willem Brands het Hotel Dennenhoeve over. Vanaf die tijd ontwikkelde Bilthoven zich snel en nam de koop en verkoop van nieuwe huizen een grote vlucht. Om die reden startte hij in datzelfde jaar samen met zijn broer Felix een woningbureau. Tegenwoordig noemen we dat een makelaardij. De locatie van het woningbureau was de voormalige paardenstalling van het hotel.

 

Meer informatie

De gebroeders Brands bemiddelden in villa’s, bouwterreinen, hypotheken en assurantiën. In 1919 werd de naam N.V. Brands Woningbureau. Felix werd de directeur. De broers waren niet de enigen die inzagen dat de makelaardij in Bilthoven perspectieven bood; in de jaren ’20 ontstond zelfs een wildgroei. Kors’ woningbureau aan de Soestdijkerstraatweg was er een voorbeeld van.

Anderen waren T. Tadema (Spoorlaan 15, later Soestdijkerstraatweg 142g), het Bilthovensch Woningbureau, L.J. Nienaber (diverse adressen), woningbureau Biermans (Spoorlaan 21), een bijkantoor van NV ‘Het buitenverblijf in Nederland’ (Soestdijkerstraatweg 137), terwijl ook de hotelhouder van Hotel De Bonte Koe op de hoek van de Spoorlaan, Breunis Altena, in 1924 adverteerde als woningbureau. Wellicht vond Brands het met al deze concurrentie beter om te vertrekken. De familie vertrok in 1925 naar Nijmegen waar Willem Brands een woningbureau opzette. In Bilthoven bleef een bijkantoor.

Makelaardij een vrij beroep

Aanvankelijk stond het een ieder vrij om een woningbureau te starten, maar om je makelaar te mogen noemen was vanaf 1922 een advies van de Kamer van Koophandel nodig. Het vak van makelaar ontving in 1967 een beschermde titel. In het kader van de deregulering werd die in 2001 weer afgeschaft.

GB

U bevindt u op de Rondleiding Bilthoven Centrum. Voor het vervolg klik HIER

 

Literatuur:

Delpher

NVM: de geschiedenis van de makelaardij

Utrechts Archief / Utrechtse Courant

Wikipedia

 

Afbeelding: Brands’ Woningbureau aan de Soestdijkerstraatweg (Historische Kring d’Oude School)