Afgebeeld is de Adventkapel van Hollandsche Rading, met bij de ingang Henk Veenstra en Hiety Grimm, die zich actief inzetten voor deze kapel (foto Vierklank).

Meer informatie

Marijke Drieënhuizen schrijft in de Vierklank van 10 oktober 2018:

In 1935 werd, onder aanvoering van Klaas van ’t Pad, de Vereniging tot Evangelisatie opgericht. Zijn dochter woonde met haar echtgenoot en acht kinderen (de familie Grimm) aan de Tolakkerweg met daarnaast een perceel, waar een Utrechtse kolenboer een werkplaats had. In 1936 werd een gedeelte van de loods verbouwd en in gebruikt genomen door de Vereniging. Hiety Grimm: ‘Een mooie tijd waar veel verschillende predikanten te horen waren. Niet iedereen viel altijd bij mij in de smaak en dan bood ik aan om voor de koffie na afloop te zorgen’.

Daarna werd de loods aangekocht door Klaas van ’t Pad. In 1938 werd de loods afgebroken en bouwde de Vereniging binnen drie maanden de Kapel in steen. In 1968 werd de naam omgezet in de Hervormde gemeente Advent en wijzigde de naam in Adventkapel. Vanaf 1960 werd de ruimte te klein. Maartensdijk breidde sterk uit met veel nieuwbouw en hier vestigden zich veel nieuwe (ook Hervormde) inwoners, die zich meer aangetrokken voelden tot de diensten in de Kapel. Vanaf dat moment werden er ook kerkdiensten gehouden in Maartensdijk. Daarna volgden in de tijd de wijzigingen van een Van Samen op Weg gemeenschap naar een PKN.

Meer informatie: Wim Hoebink, Het bedehuis in de Rading. De eerste tien jaren. In: St. Maerten nr. 8 (juli 1992).

Over de adventkapel is een film gemaakt in de serie levende monumenten. Bekijk hem HIER.

AD

U bevindt u op de Rondleiding Kerkgebouwen. Voor het vervolg klik HIER