Op 7 mei 1945 reden Engelse bevrijders als eerste Maartensdijk binnen. Hier zijn deze ‘Polar Bears’ die met hun ‘half tracks’ naar het dorp reden afgebeeld op het moment dat zij ter hoogte van de brandweerkazerne waren aangekomen (Collectie Koos Kolenbrander, met toestemming van Koos Kolenbrander).

 

Meer informatie

De Polar Bears, genoemd naar de  op het linker voorspatbord van hun voertuigen afgebeelde mascotte, behoorden bij het Second British Army dat was toegevoegd aan het Canadese bevrijdingsleger. Al eerder hadden de Binnenlandse Strijdkrachten (BS) het gemeentehuis overgenomen. Hieronder ziet men de aankomst van de BS bij de Maartensdijkse tol bij het gemeentehuis, het binnenrijden van BS in Maartensdijk en vreugde op het bordes van het voormalige Maartensdijkse gemeentehuis. (Foto’s uit de collectie van Koos Kolenbrander, met toestemming van Koos Kolenbrander).

AD

U bevindt zich op de rondleiding over de Bevrijding. Voor het vervolg klik HIER.

 

 

Literatuur:

Koos Kolenbrander, Bevrijding Maartensdijk. In: St. Maerten 38 (mei 2010) 11v.; idem, Opdat wij niet vergeten. In: St. Maerten 49 (december 2015) 4-11. Ook: idem, Maartensdijk bevrijd. In: St. Maerten 13 (mei 1995) 36v.