Afbeelding: De Dobbelaar (l) en het Wijn en Spijslokaal, eind 2010 (Hermine Broggel)

 

Hotel-Restaurant De Schouw bij Station Bilthoven probeerde vanaf de jaren zeventig met de tijd mee te gaan. Het varieerde van discotheek tot jongerencafé De Dobbelaar, het bood een restaurant dat regelmatig van naam en pachter wisselde en besloot in 2011 als Het Wijn en Spijslokaal. De aanstaande tunnelbouw onder het spoor betekende het einde van de oudste ontmoetingsplaats van Bilthoven, die in 1864 was begonnen als logement Dennenhoeve.

Meer informatie

In 1973 is de voormalige zaal aan de zuidzijde van De Schouw omgebouwd tot discobar, maar die wordt in 1981 toch weer een restaurant: La Cheminée (De Schouw in het Frans), met Gé Hofstee als uitbater, die het in 1993 De Keulse Pot noemt. Met de komst van Rob Stranders en zijn vrouw in 1995 worden de noord- en zuidzijde opnieuw gesplitst. Het zuidelijk deel wordt jongerencafé De Dobbelaar en in de oorspronkelijk hotelruimte opent Hans Willemse grill-restaurant Bacchus & Lucullus.

 

Wijn en spijs

De mix van eetcafé en jeugdig maar weinig opgeleid personeel werkt echter niet, en in 1997 verschijnt De Gulle Graaf. Er komt pas meer rust, zodra bij de millenniumwisseling de heren Ron van Schaik en Hans van Zuidam het Wijn en Spijslokaal openen.

Maar ook voor hen betekent de aanstaande tunnelbouw onder het spoor in 2011 het einde. De inboedel wordt geveild. De projectontwikkelaars Prorail en Heijmans gebruiken het pand nog gedurende de bouwwerkzaamheden tot 2015. Dan volgt de sloop, waarmee een einde komt aan 147 jaar ontmoeting en amusement aan het Emmaplein.

 

GB

 

Bron: Bilthoven verandert

 

Afbeelding: Wijn en Spijslokaal eind 2010 (Hermine Broggel)