Afbeelding:  In 1934 werd aan de Julianalaan 2-4-6 het Bilthovense filiaal van de Utrechtse Bank Vlaer en Kol gebouwd.

De Utrechtse bank Vlaer en Kol werd in 1748 opgericht als opvolger van het notariskantoor Simon Vlaer. Dat kantoor deed toen al vijftig jaar zaken als ‘kassier’ of bank. Simons zoon Everard richtte in 1748 samen met Jan Kol (1726-1805), het kassiershuis Vlaer en Kol op. Onder leiding van Everard Henri Vlaer was Vlaer en Kol vanaf het midden van de negentiende eeuw een toonaangevende bank in de stad Utrecht en in het Sticht. Daarmee was het een ‘regiobank’ avant la lettre, zeker toen na de eerste wereldoorlog de eerste filialen verschenen in aanpalende gemeenten zoals Zeist, Bunnik en ook Bilthoven in 1934. In 1990 werd Vlaer en Kol ingelijfd bij de AMRO bank.

Meer informatie

Het nieuwe bankgebouw kreeg kreeg adres Julianalaan 2-4-6. Het was ontworpen door de architecten H. Mertens en C.L. Quere. Het pand beschikte over een grote kluisruimte en diverse couponkamertjes. Dit alles werd met de opkomst van het girale geld al snel overbodig.

Vlaer en Kol regelde decennialang het betalingsverkeer van de middenstand in Bilthoven Centrum. De bank stond onder meer garant voor de hypotheek van Hotel Centraal aan de Nachtegaallaan. Ook het rode bankstempel ‘betaald’ op de benzinenota van f. 40,42 die Garage De Witte in 1956 had ingediend bij banketbakker Top, droeg de naam ‘Vlaer en Kol’. Ter vergelijking met de topsnelheid van het huidige internet-bankverkeer: de papieren nota was ingediend op 31 juli, en door de bank akkoord verklaard op 6 augustus van dat jaar.

Groei en afname

In de loop van de tijd kwamen er meer bankondernemingen in Bilthoven-Centrum, zoals de Raifeissenbank/Rabobank en de Bondsspaarbank. In 1990 nam de AMRO-bank, die al een filiaal had op de hoek Vinkenlaan en Julianalaan, Vlaer en Kol over. Het gebouw aan de Julianalaan werd verkocht en er kwam nieuwbouw op Vinkenlaan 2. Een jaar later ontstond de fusiebank ABN-AMRO.

Voorjaar 2021 heeft ABN-AMRO dit bankgebouw aan Vinkenlaan 2 gesloten. Het zal worden verkocht. Laatst overgebleven is de ING, die nog vrij recent een nieuwe filiaal heeft geopend aan Melchiorlaan 1. Van het voormalige uitgebreide bankverkeer in de buurt resten nog vooral de betaalautomaten.

Met dank aan Arend Top.

VC

U bevindt u op de Rondleiding Bilthoven Centrum. Voor het vervolg klik HIER

Afbeelding: Gebouw van de voormalige bank Vlaer en Kol in 2021. ( Veroniek Clerx). De bank werd in 1990 overgenomen door de Amsterdam – Rotterdambank (AMRO).

 

Afbeelding: Filiaal AMRO-bank op Vinkenlaan 2 omstreeks 1975 (Collectie Theo Koelewijn) De AMRO-bank fuseerde in 1991 met de Algemene Bank Nederland (ABN).

 

Bronnen:

De Biltsche Courant, Wikipedia