Hij staat bekend als de Julianakerk, maar officieel is het de Centrumkerk aan de Julianalaan 42 in Bilthoven. In 1927 vroeg de Raad der Gereformeerde Kerk in De Bilt vergunning voor het bouwen van een wijkgebouw ten dienste van godsdienstoefeningen en vergaderingen met garage en rijwielberging. Het was moeilijk om het geld bij elkaar te brengen, maar het gebouw werd in 1928 in gebruik genomen.

 

Meer informatie

De kerk is ontworpen door de architect E. Reitsma in de stijl van de Amsterdamse School. Opvallend is het schilddak. De bijzondere vorm is gebaseerd op een achthoekige plattegrond. De kerk was klein, maar bood ruimte aan ongeveer driehonderd bezoekers. In 1933 werd de kerk vergroot en bouwde men er een kosterswoning bij. Als stenen gebruikte men zogenaamde ‘misbaksels’ omdat daarmee de kosten konden worden beperkt. In 1995 verbouwde men de kerk opnieuw. Verder werden de banken vervangen door blank gelakte stoelen.

Centraal staat een doopvont met op de rand de tekst ‘Want u komt de belofte toe en uw kinderen.’ In de kerk was een Verweysorgel aangebracht, maar doordat de temperatuur en het vochtgehalte in het gebouw nogal wisselden, heeft men het vervangen door een elektronisch orgel.

Het gebouw werd gebruikt als kerk maar viel onder de kerkenraad van de Immanuelkerk. In 1937 werd de kerk zelfstandig. Nu is hij in gebruik bij de Protestantse Kerk in Nederland PKN.

DAB

U bevindt u op de Rondleiding Kerkgebouwen. Voor het vervolg klik HIER

 

Literatuur:
S. Broekhoven en S. Barends, De Bilt, Geschiedenis en architectuur, Zeist 1995 p. 160.
https://historischekringdebilt.nl/julianakerk/

Raad van kerken in De Bilt en omstreken, Op pad… langs de kerken in de kernen van De Bilt, De Bilt 2013.