Hierboven staat een foto van een zomerconcert van De Koninklijke Biltse Harmonie (Website van De Vierklank met dank aan De Vierklank). Deze muziekvereniging is in 1900 opgericht. Aanvankelijk heette de vereniging Het Biltsch Fanfarecorps, maar vanwege een uitbreiding met meer instrumenten veranderde men de naam in 1930 naar Harmonie. In 1950 ontving de harmonie het predicaat Koninklijk.

 

Meer informatie

Bij speciale gelegenheden, zoals bruiloften en buurtfeesten, maar ook bij wedstrijden of tijdens eigen concerten zorgt de Koninklijke Biltse Harmonie voor mooie muziek. Om het honderdjarige bestaan van de vereniging te vieren, speelde een deel van de KBH in 2000 zelfs in Amerika. De concerten van de harmonie vonden eerst plaats in het Kloosterpark, later op Landgoed Beerschoten. De keuze voor deze laatste locatie lag voor de hand omdat de beschermvrouwe van de harmonie, gravin Schimmelpenninck, daar woonde. Vanaf 2001 geven de musici hier opnieuw zomerconcerten.

De harmonie begon in 1900 met een fanfarecorps, maar in de loop van de tijd kreeg de vereniging meer onderdelen. Zo werd in 1965 het jeugdorkest opgericht, dat in 1969 zelfs een eigen bestuur kreeg. Dit jeugdorkest bestaat nog steeds, maar tegenwoordig heet dit het Klein Harmonieorkest. Verder is vanaf 1997 een melodiepercussiegroep onderdeel van de KBH. Om aan de wens naar meer lichte muziek te voldoen is in 2008 de Weathertown Bigband opgericht, die alles van jazz tot pop tot rock speelt. Daarmee laat dit orkest zien dat het ondanks de lange geschiedenis een moderne en relevante vereniging is.

MJB

Literatuur:
Truus de Bruijn, Van Biltsch Fanfarecorps tot Koninklijke Biltse Harmonie, in: De Biltse Grift 11 (september 2002)
Website van de Koninklijke Biltse Harmonie: http://www.biltseharmonie.nl/