De villa ENSAH was de eerste villa die gebouwd werd bij het station Bilthoven, dat toen nog station De Bilt heette. Hij is gebouwd in 1899/1900. Het einde kwam in december 1944 toen een voltreffer het pand in puin legde. (Foto Collectie Historische Kring De Bilt.)

 

Meer informatie

Aan de noordzijde van de spoorlijn en ten oosten van de Soestdijkseweg, werd in de jaren 1899/1900 de eerste villa gebouwd in wat sinds 1917 Bilthoven is gaan heten. Deze villa heette ENSAH  naar de initialen van de familie Amershoff, die als eerste bij het station neerstreek. Amershoff was directeur van de Nederlandse Centraal Spoorwegmaatschappij en zou ook een van de eerste forensen worden.

In 1920 werd het huis verkocht aan J.C. van Son en in 1944 erfde Pierre van Son de villa, die sinds het begin van de oorlog leegstond. In 1941 werd de villa betrokken door Phaedo, een kostschool voor jongens die eerder op de Rembrandtlaan was gevestigd. Erg lang duurde dit gebruik niet, want op 29 december 1944 veranderde de villa door een voltreffer in een ruïne. In 1945 werden de restanten afgebroken en opgeruimd.

De Ensahlaan, die nu door een woonwijkje op het voormalige villaterrein loopt, herinnert nog aan de grote villa van vroeger. Bij dit bombardement werden ook villa de Bremhorst en Het Nieuwe Lyceum getroffen.

Informatie over andere verdwenen villa’s vindt u hier: VERDWENEN VILLA´S IN BILTHOVEN

WK

Literatuur:

Krommenhoek, W. en L. van Vlodorp (redactie): Honderd jaar Bilthoven 1917-2017. De Bilt, 2017;

Fotoarchief van de Historische Kring de Bilt;

Wijkvereniging Vogelzang in Bilthoven, wijkvogelzang.nl