U bevindt u op de Rondleiding Beelden in De Bilt. Om terug te gaan naar het begin klik HIER

Van Arie Teeuwisse staat op het gazon voor het RIVM het beeld Dr. Jenner en zoon. Dit beeld is in 1990 onthuld door de toenmalige minister van WVC ter gelegenheid van het tachtigjarig bestaan van het RIVM. Opvallend aan het beeld is de wijde mantel waarin Jenner is gehuld. Het jongetje dat hij tegen zich aandrukt, is waarschijnlijk zijn zoon. Van Teeuwisse is ook het Monument voor de aap recht voor de hoofdingang van het RIVM.  Achter op het RIVM terrein vinden we nog zijn muurreliëf Ratten, eveneens een eerbetoon aan de proefdieren.

Adrianus Johannes Petrus Franciscus (Arie) Teeuwisse (1919 – 1993) volgde zijn opleiding aan het Instituut voor Kunstnijverheid in Amsterdam als leerling van Jaap Kaas, bekend van het oorlogsmonument bij Jagtlust.

Edward Jenner was de Engelse arts die  wordt beschouwd als de vader van de immunologie. Hij vond het koepokvaccin uit en testte dat in 1796 op 23 personen, onder wie zijn eigen elf maanden oude zoon. Door die leeftijd voelde de kunstenaar zich blijkbaar niet gebonden. Om te beginnen had Jenner het vaccin echter uitgetest op de zoon van zijn tuinman Phipps. Immunologie en vaccins zijn belangrijke elementen voor het RIVM.

WK

Dit is de Rondleiding Beelden in de Bilt. Voor het vervolg klik HIER