Dinsdag 1 september was de première van de Digitale Monumenten Fietstocht. In aanwezigheid van het Comité Open Monumentendag en het Film- en Montageteam van RegioTV De Bilt ging de tocht Online en werd deze op groot scherm in de Julianaschool  vertoond. De Digitale Monumenten Fietstocht is een alternatief voor een echte Monumentendag op 12 september, de tweede zaterdag van september.

Op grond van de richtlijnen voor veilige openstelling is er besloten een online openstelling te organiseren. Dit jaar dus geen sprankelende fysieke dag met rondleidingen, optredens en muziek maar via filmopnamen mooie inkijkjes in monumenten in de kernen van De Bilt.

Er zijn leuke korte filmpjes geproduceerd, die te bekijken zijn via de website www.openmonumentendag.nl/DeBilt. Die zijn gerangschikt als een digitale fietstocht. De route is behalve via de computer natuurlijk ook gewoon te fietsen, waarbij via de telefoon binnengekeken kan worden.

Het thema is dit jaar leermo(nu)ment: gebouwen en plaatsen die met onderwijs en een vak leren te maken hebben. Voor de gemeente De Bilt zijn dit jaar de volgende monumenten geselecteerd voor openstelling en filmopnamen:

De Aeres MAVO in Bilthoven, Atelier en Beeldentuin De Kooi (Jits Bakker) in De Bilt, De Oude School in De Bilt, Fort Ruigenhoek in Groenekan, De Westbroekse Zodden, Molen De Kraai in Westbroek, Tuinderij Eyckenstein in Maartensdijk en de Van Dijckschool in Bilthoven.

Van al deze locaties zijn nu informatieve filmpjes te bekijken. Klik HIER