Afgebeeld is Eduard Jan Dijksterhuis (1892-1965), pianospelend tijdens zijn studententijd (tussen 1911 en 1918). Dijksterhuis was een befaamd wetenschapshistoricus die op 72-jarige leeftijd in De Bilt overleed.

 

Meer informatie

Dijksterhuis werd  tijdens de oorlog benoemd tot hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam en na de bevrijding ‘gezuiverd’, dat wil zeggen vrijgesproken van collaboratie met de bezetter. In 1953 werd hij benoemd tot buitengewoon hoogleraar in de geschiedenis van de wiskunde en de natuurwetenschappen aan de Universiteit van Utrecht, wat in 1955 werd gevolgd door een benoeming tot hoogleraar aan de  Universiteit van Leiden.  In 1952 werd Dijksterhuis benoemd tot lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Hij ontving  in datzelfde jaar voor zijn werk de P.C. Hooftprijs.

Zijn meesterwerk was het boek De mechanisering van het wereldbeeld uit 1950, dat een internationaal standaardwerk voor de wetenschapsgeschiedenis werd. In dit boek behandelde Dijksterhuis de geschiedenis van de exacte wetenschappen vanaf de oudheid tot het ontstaan van de klassieke mechanica van Newton.

AD

U bevindt u op de Rondleiding Wetenschappers. Voor het vervolg klik HIER

 

Literatuur: Klaas van Berkel, Dijksterhuis, een biografie (Amsterdam 1996).

Zie ook: https://www.gewina-studium.nl/articles/10.18352/studium.9288/

(geraadpleegd 29 augustus 2018)