De getoonde ruïne staat op de plaats van een boerderij uit 1922 die tijdens de meidagen van 1940 werd gesloopt. [Foto: Anne Doedens.]

 

Meer informatie

 

Er moest ruimte gemaakt worden om vanuit fort Ruigenhoek vrij zicht en een vrij schootsveld te creëren, zodat de Nederlandse soldaten de Duitsers konden zien aankomen en zich verdedigen met kanonvuur. De locatie lag immers in het ‘Verboden Kringen’ gebied van het fort. De sloop vond plaats op 12 mei 1940, op de derde oorlogsdag van de Duitse inval, toen er nog hard gevochten werd bij de Grebbelinie, de Moerdijkbruggen en Kornwerderzand. De bewoner van de gesloopte boerderij, J.H. Rossewij werd dakloos, maar kreeg in 1942 vergunning om een noodwoning te bouwen. Daarvan ziet men de trieste restanten op foto. Het gebouwtje had echter in het bestemmingsplan de bestemming schuur. In 1960 werd door het Maartensdijkse gemeentebestuur toestemming verleend van het pand een vakantiewoning te maken, ‘een kampeerhuisje […] voor vakantiegangers in de zomermaanden.’ Een jaar lang werd het gebouwtje inderdaad zo gebruikt, maar daarna lijkt het als woning te hebben gediend, in ieder geval tot 1977. Intussen pachtte J. Rossewij het gebouwtje. Toen de zoon van de laatste in 1992 een vergunning vroeg om het pand als ‘schuur’ op te knappen, maar een tekening indiende waarop in feite een woning te zien was, kreeg hij nul op het rekest. Hetzelfde gebeurde toen hij er in 2000 een hobbyruimte van wil maken. Nadien verviel het gebouwtje tot het schamele restant dat op de getoonde foto uit 2024 te zien is. De uitgebreide geschiedenis van deze locatie kan men vinden op de site van RTV Utrecht (zie hieronder, bij ‘Bron’)

 

AD

 

Bron: RTV Utrecht/Marc van Rossum du Chattel, ‘Deze ruïne staat al 40 jaar bij een zwembad in Groenekan’, te raadplegen door HIER te klikken.

 

Op dit detail van een luchtfoto van Fort Ruigenhoek uit 1992 is het gebouwtje nog goed te zien, in het midden. [Utrechts Archief, catalogusnummer 19297, luchtfoto van de St.-Anthoniedijk en het Fort Ruigenhoek te Maartensdijk, uit het zuiden.