Afgebeeld is het monument ter herinnering aan de gevallenen tijdens de Tweede Wereldoorlog in Westbroek. Hier staan ook de namen van de op 5 mei 1945 gevallen Minne Bouma, Leendert van Dam, E.M. Jaarsma, H.C. Manten, W. de Kruijff en M. v.d. Boom. (Foto AD)

 

Meer informatie

Op 5 mei 1945 vierde Westbroek feest. Verzetsmensen ontwapenden Duitse militairen en sloten enkele Duitse officieren op in de burgemeesterskamer. Zij hadden echter vergeten de telefoon in die kamer af te sluiten, waardoor de gevangenen het hoofdkwartier van de Duitsers in Bilthoven konden alarmeren. Dat reageerde door pantserwagens te sturen. Bij de eerste confrontatie bij Inden Bonten Os doodden de Duitsers de verzetsmensen Van Dam en De Kruijff in een vuurgevecht. Bouma werd overmeesterd en geëxecuteerd, kort daarop gevolgd door Van de Boom. Bij de razzia die volgde, werden Jaarsma en Manten door de Duitsers op de Kerkdijk met handgranaten omgebracht.

AD

U bevindt zich op de rondleiding over de Bevrijding. Voor het vervolg klik HIER.

 

Bron: Leen de Raadt en Henk van Zijtveld, De trieste bevrijdingsdag van Westbroek. In: St. Maerten, nr. 13 (mei 1995) p. 3-15. Voorts: Walter Eijndhoven, ‘Het drama van Westbroek’. In: De Vierklank van 4 mei 2016 (nr. 18).

De gevelsteen van In de Bonten Os, waar twee verzetsmensen in een vuurgevecht zijn gedood. (Foto AD)