In 1930 ontstond in De Bilt een onderneming voor de productie en verkoop van een bijzondere naadloze wandbekleding op basis van cement. Dit bedrijf vestigde zich later in Bilthoven onder de naam Emalux en breidde haar activiteiten wereldwijd uit. Foto: het bedrijfspand met busjes in de jaren veertig met op de gevel de term Ocay. (Bron: archief mevrouw M. Hessing – de Lange)

 

Meer informatie

Henri Martines de Lange ontwikkelde in zijn huis aan de Westerlaan 1 in De Bilt een cementemulsie om op muren te strijken en deze daardoor te verfraaien. Het kantoor was hier ook gevestigd. Aanvankelijk was de naam ‘Concrim Import’. Het zorgvuldig uitgekiende mengsel van cement en verf spatte men op de muren om het mengsel vervolgens met een bezem uit te draaien.

In 1930 verhuisde de eigenaar naar Westerlaan 24. De werkplaats voor de productie van het mengsel stond aan de Gruttersdijk in Utrecht. Het bedrijf had toen al de naam ‘De Lange’s Verbeterde Beton Emaille’. De eerste paar jaar opende De Lange ook filialen in Den Bosch (tot 1940) en Enschede (tot 1936). Kort daarna veranderde hij de naam van de onderneming in Emalux, een samenvoeging van Emaille en Luxe. Hieronder: het briefhoofd uit de jaren dertig.

In 1939 bouwde de zoon van de oprichter Dick de Lange een pand met twee ingangen aan de Soestdijkseweg-Zuid 93 in Bilthoven, dat dienst ging doen als kantoor en toonzaal. De Westerlaan als kantoorlocatie was daardoor verleden tijd geworden. Op de voorgevel van het pand prijkt nog steeds het woord ‘Ocay’. Dit was een knipoog naar de uitspraak die Dick de Lange steeds deed, zodra een menging van de emulsie weer succesvol was uitgevoerd.

In 1935 stapte de derde generatie, Dick de Lange jr., in de zaak van zijn vader. Hij opende toen samen met zijn vader ook een filiaal in Voorburg

In 1950 ontstond Emalux GmbH in Bremen. In de loop van de jaren zijn onder leiding van Dick de Lange jr. ook vestigingen geopend in Lapland, Frankrijk, Spanje, Italië, Engeland, Afrika en Amerika. In totaal werd het product in circa 25 landen verkocht. Emalux, ooit ontwikkeld in De Bilt en Bilthoven, gaat dus internationaal verder met ontwikkelingen.

In 1961 nam Dick de Lange jr. bij het overlijden van zijn vader Dirk de Lange het bedrijf over. De broer van Dick de Lange jr., die ook in het bedrijf zat, heeft zichzelf uitgekocht en is naar Amerika gegaan om daar het Emalux-concept verder zelfstandig te verkopen.

Toen het in 1953 slechter ging met de verkoop van de betonemaille, ontwikkelde Dick de Lange jr. een nieuw concept, Plastigrano, met een plastic substantie. Dit werd eerst gestukadoord en later gespoten. In 1971 is ook een onderneming opgericht in Lopik aan de 2e Industrieweg, onder de naam Emalux-Granard. Granard verwees naar Granilux, waar kleine steentjes verwerkt werden in de cement. De leiding van het bedrijf is toen overdragen aan twee werknemers, aan wie de onderneming in 2004 door de erven De Lange is verkocht.

Emalux Holding bestaat nog wel, maar het is uitsluitend verantwoordelijk voor het beheer van onroerend goed.

 

JJR

Literatuur:

Archief Historische Kring d’Oude School.

Enkele interviews met mevrouw M. Hessing – de Lange, de achterkleindochter van de oprichter door Jacques Reijniers.

www.emalux.de

Spring naar toolbar