Als aannemer voerde Hans Floor in het begin van de jaren zeventig ook bouwopdrachten uit voor juweliers. Voor de beveiliging van deze bedrijven monteerde hij vouwhekken voor de ramen en deuren. Na enige jaren heeft hij zelf een gespecialiseerd productiebedrijf in Maartensdijk hiervoor opgericht, dat later verhuisde naar Groenekan.

 

Meer informatie

Hans Floor komt uit een ondernemersfamilie. Zijn opa bijvoorbeeld was smid en heeft het hek gemaakt om Huize Doorn. In de werkplaats van Aannemersbedrijf D. Floor & Zn aan de Oosterspoorlaan 1 in Hollandse Rading begon hij in het begin van de jaren zeventig een nevenactiviteit met de in- en verkoop van stalen vouw- en valhekken voor juweliers. Deze producten kwamen uit Engeland.

Steeds meer kochten juweliers deze hekken als beveiliging tegen inbraken en dat leidde ertoe dat Floor in 1975 in Hollandsche Rading zijn nieuwe onderneming Floor Vouwhekken startte voor het zelfstandig ontwikkelen, produceren, installeren en onderhouden van deze rolluiken. Hij verruilde daarmee zijn vakgebied bouwkunde voor werktuigbouwkunde.

Toen Floor behoefte kreeg aan meer ruimte, bouwde hij in 1979 aan de Industrieweg 18 in Maartensdijk een nieuwe fabriek met een bedrijfsoppervlakte van 500 m². Doordat de markt voor de middenstand steeds concurrerender werd, richtte de onderneming zich op het hogere segment van musea, gevangenissen en defensie. Deze moesten voldoen aan de allerhoogste klasse van weerbaarheid en explosie-, brand- en kogelwerend zijn. De onderneming, die sinds 2010 Floor Rolluiken heet, heeft in de loop der jaren elf octrooien verworven en heeft daarmee een leidende positie in de Nederlandse beveiligingsmarkt verworven. Een speciale klant is bijvoorbeeld de kerncentrale in Petten. Er wordt ook over de grenzen geleverd, zoals recentelijk voor de gevangenissen op Curaçao en Aruba.

Er bleek in Maartensdijk onvoldoende grond beschikbaar te zijn voor de verdere uitbouw van de onderneming. Daarom verhuisde men het bedrijf in 2003 naar de huidige locatie aan de Groenekanseweg 24 in Groenekan met een bedrijfsoppervlakte van 3.500 m². Op het terrein aan de Industrieweg in Maartensdijk zijn later appartementen gebouwd.

In 2019 hebben de zonen Edwin en Ramon Floor de leiding van de onderneming overgenomen. Er werken circa twintig medewerkers. Naast het werktuigbouwkundige deel is er steeds meer aandacht voor elektronische besturingen. In de loop der jaren is de productie verder uitbesteed aan andere bedrijven in de regio.

JJR

 

Literatuur/bronnen:

Website: www.floorrolluiken.nl

Interview met de heer Hans Floor, oprichter Floor rolluiken door Jacques Reijniers.