In de kleine buitenplaats Sluishoef aan de Biltse Grift en de Utrechtseweg woonde vele jaren de meubelmaker Gerard van de Groenekan. Afgebeeld is de huidige staat van het huis (Foto DAB).

 

Meer informatie

Gerardus Adrianus van de Groenekan, geboren te Utrecht op 5 april 1904, kwam amper veertien jaar oud als leerling timmerman in dienst bij de later internationaal bekende architect en ontwerper van meubelen Gerrit Th. Rietveld (1881-1964). Hij begon in de werkplaats aan de Adriaan van Ostadelaan in Utrecht. Van de Groenekan nam in 1928 de meubelmakerij over. Rietveld legde zich uitsluitend toe op zijn werk als architect.

In 1955 kwam Van de Groenekan in De Bilt wonen in de Sluishoef, Utrechtse weg 315. Nog lang maakte hij door hemzelf gesigneerde meubelen naar ontwerpen van Rietveld. Hij had ook in de wereld van kunsthistorici en veilinghouders grote bekendheid waar het ging om het vaststellen van datum en oorspronkelijkheid van Rietvelds meubelen. Van de Groenekan overleed te Utrecht op 1 augustus 1994.

PvH

Literatuur:

  1. de Jong, “Van de Groenekan timmerde Rietveld’, De Volkskrant (Amsterdam), 5-8-1994.

Marijke Küper en Ida van Zijl, Gerrit Rietveld, 1881-1963. Het volledige werk. Centraal Museum 1992.

https://www.boijmans.nl/collectie/kunstenaars/gerard-van-de-groenekan