Een voortzetting van het heksengeloof ziet met in de Wicca-beweging, een geestelijke stroming waarvan de aanhangers zeggen dat zij zelf heksen zijn. Een vrouw uit De Bilt vertelde in 2006 over haar ervaringen aan medewerkers van het Meertens-instituut, dat alle vormen van volkscultuur bestudeert. Afbeelding: dansende aanhangsters van de Wicca-beweging. (DAB 2024)

 

Meer informatie

Wicca ontstond in de twintigste eeuw in Engeland als een nieuwe, heidense godsdienst. Het verspreidde zich naar andere landen en vormt niet een centralistisch bestuurde geloofsgemeenschap maar kent veel stromingen. De aanhangers zeggen dat de heksenvervolgingen in de middeleeuwen een poging waren om de nog bestaande heidense godsdienst, die over heel Europa verspreid was, uit te roeien.  Zij zien onder invloed van de vrouwenbeweging de heksenvervolging als een vorm van vrouwenhaat. De Wiccabeweging, die zowel vrouwen als mannen toelaat, vereert een gehoornde godheid en een vruchtbaarheidsgodin die de moedergodin wordt genoemd.

Een vrouw uit De Bilt vertelde in 2006 over haar ervaringen:

In mijn Wicca-tijd kerfde ik een pentagram op mijn arm. Ik sneed me wel vaker. Na mijn bekering en doop is het pentagram volledig van mijn been verdwenen. De andere krassen zitten er nog wel.

Ik heb zelf een bloedverbond gesloten toen ik lid werd van een coven. Het bloed vermengde we met dat van elkaar en we plaatsen er een pentagram omheen. Niets binnen het pentagram kon van elkaar worden gescheiden. De anderen mochten je vervloeken als je de coven zou verlaten.

Ik had mijn eigen boek met spreuken. Je nam deels een aantal spreuken over uit het Book of Shadows en je maakte je eigen spreuken. Ook had ik een eigen god. Eens vroeg ik, toen het stortregende, of hij de regen wilde laten ophouden. Direct stopte de regen! Na mijn bekering zag ik dat dit een demon is.

Het is flauwekul dat Wicca alleen maar bestaat uit ‘witte magie’. De zwarte magie komt altijd om de hoek kijken. Je wilt namelijk altijd meer… het gaat om geld, jaloezie…

Later werd deze vrouw bekeerd tot het christendom, waar zij lid werd van een evangelische geloofsgemeenschap. Samen met een vriendin predikte ze het christendom in andere delen van het land.

DAB

 

U bevindt u op de Rondleiding over de Volkscultuur. Voor het vervolg klik HIER.

 

Literatuur:

Meertensinstituut, Verhalenbank onderdelen TM 5005 en RKOMA008.