De Nederlandse volkscultuur is doordrenkt van een rijke traditie, die zich uit in een kleurrijk spectrum van gebruiken, rituelen en feesten. Of het nu gaat om jaarlijkse feesten, lokale gebruiken of nationale rituelen, de volkscultuur van Nederland biedt een fascinerende inkijk in het denken en de beleving van de mensen en in hun dagelijks leven.

Gebruiken waren er bijvoorbeeld bij de geboorte en de manier waarop men omging met het geboortevlies. Dat gold niet alleen voor mensen maar ook voor paarden. Behalve vee was er een ander soort dieren waarmee de mensen samenleefden: het ongedierte. De erfluis was een vorm van bijgeloof, maar luizen waren een heel reëel verschijnsel in het dagelijks leven. Een beroemd Bilts drankje tegen hondsdolheid hielp niet zo goed als de verkopers beweerden.

Het cafébezoek leidde tot de merkwaardige traditie van het bekkensnijden, een enigszins geritualiseerde manier van vechten. Na het sluiten van de kroegen bewaarden de nachtwakers de orde.

In de dorpen was koninginnedag een belangrijk feest. We besteden wat extra aandacht aan het grote volksfeest dat samenging met de paardenmarkt tijdens Palmpasen, waar ook uit Utrecht veel bezoekers kwamen en nieuwe tradities ontstonden.

Vrijmetselaars hadden hun eigen gebruiken en tradities. Omdat deze binnenskamers werden gehouden, verzonnen de bijgelovige dorpsbewoners daarover vreselijke verhalen.

DAB

 

U bevindt u op de Rondleiding over de Volkscultuur. Voor het vervolg klik HIER.

 

Spring naar toolbar