In veel plaatsen kwamen na de bevrijding misstanden voor zoals het kaalknippen en scheren van meisjes en vrouwen die omgang met Duitsers hadden gehad. Ook in onze gemeentes gebeurde dit. In Tuindorp Maartensdijk werden meisjes en vrouwen kaalgeschoren. In Tuindorp De Bilt  werden op 6 mei 1945 de kaalgeschoren hoofden van meisjes en vrouwen met oranje menie bestreken.

In De Bilt werden de meisjes en  vrouwen op  7 mei 1945, ’s avonds, in de dakgoot van de Groen van Prinsterenschool, kaalgeschoren en  voorzien van een hakenkruis van teer op het kale hoofd. Daarna werden ze op een open kar door het dorp gereden. In Bilthoven gebeurde het kaalscheren op 9 mei bij het station. Ook op de Varenkamp  waar  de BS ( binnenlandse strijdkrachten ) gevestigd waren, vond deze activiteit plaats. In Groenekan werden de vrouwen en meisjes  in de kantine van de Eskem fabriek kaalgeschoren.

Afbeelding: toeschouwers bij het kaalknippen van meisjes en vrouwen bij de Groen van Prinstererschool in De Bilt. (Foto: Ad Kon Collectie RHC Vecht en Venen) Met dank aan de werkgroep tentoonstelling 75 jaar vrijheid De Bilt.

 

DT

U bevindt zich op de rondleiding over de Bevrijding. Voor het vervolg klik HIER.

Spring naar toolbar