Het oudste villapark in De Bilt ligt onmiddellijk ten zuiden van de Utrechtseweg en de Biltse Grift en grenst in het westen aan het landgoed Sandwijck. Aan de oostzijde is de grens de Oude Bunnikse weg. Aan de zuidkant ligt het complex van het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut. Afgebeeld is het Kloosterpark in 2018 (Foto DAB).

Meer informatie

Het Kloosterpark ligt op de plaats waar in de twaalfde eeuw het vrouwenklooster gewijd aan de Heilige Maagd Maria stond. Dat werd na de Reformatie in de zestiende eeuw afgebroken en de grond werd verkocht. In de negentiende eeuw was het een landgoed met de naam Koelenberg of Het Klooster. Het was in die tijd bezit van de familie Van Boetzelaer. De laatste eigenaar G.H.L. baron Van Boetzelaer, die zelf op Houdringe woonde, liet het landgoed in 1893 veilen.

Het zuidelijke deel van het landgoed werd gekocht door het Meteorologisch Instituut, dat in 1854 in Utrecht was opgericht. Het landhuis Koelenberg werd het eerste kantoorgebouw van het Instituut dat later het KNMI zou heten. Op het deel aan de noordzijde bouwde men in vrij hoog tempo villa’s. Een van de actieve bouwers was de in De Bilt wonende J.C. Schaafsma. De villa’s, groot en klein, vrijstaand of soms met meer onder één kap, liggen aan de Wilhelminalaan, de Prinsenlaan en de Emmalaan. Aan de buitenkant is er betrekkelijk weinig veranderd en vormen zij een harmonisch geheel van villabouw uit het begin van de twintigste eeuw. Het vele groen, grote bomen met name, geeft het geheel een parkachtig aanzien.

Bekende bewoners in het Kloosterpark waren onder andere de tuin- en landschapsarchitect Otto Schulz (1868-1953) die veel in de provincie Utrecht werkte en in Bilthoven het Oosterpark ontwierp. De bekende verzetsheld Pim Boelaard (1903-2001) woonde tot zijn overlijden in de villa Kloosterend.aan de Wilhelminalaan (Foto DAB).

PvH

U bevindt u op de Rondleiding over de kloosters in De Bilt. Voor het vervolg klik HIER

 

Literatuur:
www.geheugenvanzeist.nl/Otto Schulz
https://historischekringdebilt.nl/kathinka-en-aprika/
https://www.entoen.nu/nl/utrecht/regio-zuidoost/de-bilt/het-knmi