Dit is het gemeentehuis annex politiebureau, op het adres Dorpsstraat vanouds Steenstraat 25 te De Bilt. Het is in 1884 gebouwd. De foto uit 1916 is in het bezit van het RHC Vecht en Venen te Breukelen.

 

Meer informatie

Op de muur is nog een brievenbus te zien die herinnert aan de tijd tot 1912 dat het postkantoor in het pand gevestigd was. Tot 1844 stond op de plaats van dit eerste postkantoor en gemeentehuis  de rijtuigmakerij van G. Soeders. In dit jaar werd het pand verbouwd tot school, annex onderwijzerswoning, cachot en veldwachterswoning.

In 1883 werd besloten het pand grotendeels te slopen en werd er op dit adres een nieuw gemeentehuis met postkantoor gebouwd. In 1906 werd het gemeentehuis voorzien van elektrisch licht, maar het postkantoor kreeg dat pas in 1909. De posterijen weigerden namelijk eerst de huurverhoging voor de elektriciteit te betalen, maar zij stemden in 1909 toch in. Toen de gemeente in 1912  meer ruimte nodig had, werd het huurcontract met de posterijen niet meer verlengd.

In 1933 is het gemeentehuis verplaatst naar Jagtlust aan de Soestdijkseweg-Zuid. Het gebruik en de bestemming van het voormalige gemeentehuis  is herhaaldelijk gewijzigd. Na het vertrek van de politie, de opvolger van de veldwachter, heeft men het huis in 1977 verbouwd tot vijf wooneenheden.

AD/HvdB

 

Bron: Sabine Broekhoven en Sonja Barends, De Bilt, geschiedenis en architectuur (Zeist-Utrecht 1995) p. 118v.

Zie ook: https://historischekringdebilt.nl/voormalig-gemeentehuis/

alsmede: K. Beesemer, De oude kern De Bilt. In: d’Oude School, december 2008, 98-106.