Aan de Holle Bilt in De Bilt staat reeds 65 jaar het bekende hotel en restaurant De Biltsche Hoek. Het is een familiebedrijf dat deel uitmaakt van het Van der Valk concern. Al in 1900 was er op die locatie al een horecaonderneming gevestigd. (Foto JJR)

 

Meer informatie

In 1772 werd de naam ‘Hoeleweg’ in De Bilt al vermeld. Vermoedelijk lag deze weg er sinds 1462. Aan de huidige Holle Bilt stond een tolhuisje voor de Rijksweg naar Zeist en Amersfoort; de Holle Bilt was namelijk een deel van een belangrijke handelsroute tussen Amsterdam en Keulen. Voor meer informatie over de tollen in de huidige gemeente de Bilt zie men de rondleiding daarover, te beginnen met nr. 1, klik aan: zeven Biltse tollen.

Na de opheffing van de tolinning in 1900 begon de laatste tolbaas J.K. Plant een nieuwe ‘broodwinning’ met een koffie- en bierhuis onder de naam Plant. In 1923 werd de onderneming in haar geheel verkocht aan J.G.A. Bakker en kreeg het de naam Café De Bilt. Vervolgens verbouwde de nieuwe pachter H. Nieuwenhuijsen in 1938 het gebouw en kreeg het ook het huidige chaletachtige uiterlijk, voorzien van enkele hotelkamers. De nieuwe naam werd Café De Biltsche Hoek.

In 1939 legde Martinus van der Valk met café De Gouden Leeuw de basis voor het Van der Valk concern. Zijn zonen Arie en Gerrit hebben de onderneming verder uitgebouwd. Tegenwoordig zijn er in Nederland en negen andere landen circa twaalf hotels/restaurants met nagenoeg overal volgens traditie een familielid aan de leiding.

In 1956 nam de familie Van der Valk het horecabedrijf in De Bilt over en werd Klaas van der Valk sr. de eigenaar. In 1980 werd de leiding van Hotel De Biltsche Hoek in De Bilt overgenomen door Klaas van der Valk jr., samen met zijn echtgenote Els. De onderneming heeft tegenwoordig totaal ongeveer 120 fte-medewerkers. Inmiddels heeft de volgende generatie Van der Valk het roer overgenomen.

JJR

 

Literatuur:

Acht, S. van, D. Verhoeven en K. van der Valk, ‘Het is niet ongemerkt gebleven; 50 jaar Hotel de Biltsche Hoek’, uitgave Van der Valk, 2006

www.vandervalk.com/historie

Documentatiecentrum Historische Kring d’Oude School

Informatie van Klaas van der Valk

 

Bekijk de aflevering van Levende Monumenten (RegioTV De Bilt)