Jonkheer J.W. Streengracht van Oostcapelle was naast oprichter van het metaalbedrijf Meijer & Greeven medeoprichter van Inmaakbedrijf Leusden. Dit bedrijf was tot in de jaren twintig gevestigd in het pand aan Nieuwstraat 99, waarin een particuliere elektriciteitscentrale stond die stroom produceerde voor de gemeente De Bilt.

 

Meer informatie

Het Inmaakbedrijf Leusden leverde volgens verschillende bronnen uit de buurt vooral aan scheepvaartmaatschappijen. De grote passagiersschepen gebruikten Biltse producten tijdens de zeereizen. Volgens oud-bewoners van de Nieuwstraat gingen de mensen met de opbrengst van hun tuintjes naar de fabriek. Deze kocht van hen producten zoals bonen, erwten en wortels.

Het jaarverslag over 1925 van de gemeente vermeldde over het Inmaakbedrijf Leusden: Vergunning verleend voor het oprichten van een inmaakbedrijf, waarin elektromotoren en een stoomketel. In  het dossier van de Kamer van Koophandel in Utrecht staat vermeld dat het bedrijf in 1934 is geliquideerd. Echter in het adresboek van De Bilt uit 1937 staat nog Nieuwstraat 99: Inmaakbedrijf Leusden.

JJR

 

Literatuur:

Historische Kring d’Oude School, archiefstukken ‘Inmaakbedrijf Leusden J.W. Steengracht van Oostcapelle’