Afgebeeld is de schrijfster Veronica Hazelhoff tijdens een persconferentie vanwege de kinderboekenweek in 1984. (Wikipedia). De Groenekanse Veronica Hazelhoff-Franken (1947-2009) schreef kinderboeken en adolescentenliteratuur voor jongeren op zoek naar hun identiteit.

 

Meer informatie

Recensenten vonden haar werk leesbaar en spannend. De schrijfster verzette zich tegen het idee dat jeugdliteratuur een pedagogisch doel zou moeten dienen, en vond zelf haar boeken pas geslaagd als ze in staat waren mensen te raken.

Haar boek Nou moe! werd bekroond met een Zilveren Griffel (1982) en in 1983 met een Gouden Ezelsoor, de prijs voor het best verkochte debuut. Het boek Auww! (1983), kreeg in 1984 een Gouden Griffel. Veren werd in 1995 bekroond met een Zilveren Griffel en kreeg de Nienke van Hichtumprijs. Het Bezoek van Mister P won in 2007 een Zilveren Griffel. De verkoopcijfers van Hazelhoffs boeken waren hoog. Ster! (1987) en De bijenkoningin haalden de top 15 van de Nederlandse Kinderjury. Een deel van haar werk werd vertaald, onder meer in het Duits.

Veronica woonde haar leven lang op het adres Vijverlaan 13 te Groenekan. Zij leed aan reuma en overleed in 2009 in het UMC in Utrecht.

AD

Literatuur:

Het Digitaal Vrouwenlexicon van Nederland:  http://resources.huygens.knaw.nl/vrouwenlexicon/lemmata/data/Hazelhoff