Door zijn nationale en internationale carrière in Japanse vechtsporten werd Jon Bluming een bekende figuur. Het grote publiek kende hem vooral door zijn optredens in Nederlandse actiefilms. Hij woonde in de latere jaren van zijn leven met zijn vrouw Albertine aan de Looydijk in De Bilt. Op de foto: Jon en regisseur Frans Weisz op 24 oktober 1973 bij de première van Naakt over de schutting. (Foto Nationaal Archief Collectie Anefo)

 

Meer informatie

Johannes Cornelius Bluming werd op 6 februari  1933 in Amsterdam geboren. Iedereen noemde hem Jon. Hij vertelde hoe hij tijdens de Tweede Wereldoorlog zag, hoe zijn joodse vriendjes werden weggevoerde en niet meer terugkwamen. Toen hij zeventien jaar was, meldde hij zich als vrijwilliger voor de Korea-oorlog. Ook daar zag hij veel geweld: verschillende kameraden sneuvelden en hij raakte zelf drie keer gewond.

Aan al dat geweld hield hij een oorlogstrauma over, dat hem iedere nacht met wilde dromen kwelde. Door zich in vechtsporten te storten lukte het hem een beetje om de verschrikkingen van de oorlog onder controle te krijgen.

Jon Bluming trainde in Nederland, Korea en Japan en behaalde hoge graden in verschillende vechtsporten. Lang is de lijst van zijn internationale onderscheidingen. In Nederland was hij judoleraar en introduceerde hij karate. Hij was betrokken bij de oprichting van de Nederlandse Karate Associatie (N.K.A. 1962) en de Europese Karate Organisatie (E.K.O. 1966). Omdat hij vocht met volledige inzet en een afkeer had van de beperkingen die regels met zich meebrachten, ontwikkelde hij IKB Allround, een stijl van mixed martial arts.

Als portier in een illegaal casino kwam hij in contact met de onderwereld. Omdat er in zijn leven veel geweld voorkwam, werd hij drie keer gearresteerd, maar ook weer vrijgesproken.

Bij het brede publiek was hij vooral bekend als acteur en stuntman in Nederlandse actiefilms, zoals De Inbreker (1972), Turks fruit (1973), Naakt over de schutting (1973) en Moord in extase (1984).

Hij woonde in een huis de Looydijk in De Bilt, dat vol stond met foto’s van sportmanifestaties, prijzen, boeken en Aziatische beelden. Jon Bluming overleed op 17 december 2018, 85 jaar oud, nadat zijn laatste jaren waren overschaduwd door Parkinson.

DAB

 

Literatuur:

Jon Bluming, The history of Jon Bluming, van straatschoffie tot 10e dan, eigen uitgave 1999.

Renate van der Bas, Jon Bluming, een vechtmachine die liever de liefde had laten winnen, in: Trouw 14 juni 2023.

Cecile Elfers, Beuken, gooien, smijten, VPRO-gids 10 juni 2023.

Vuk Janic, Het beest van Amsterdam, documentaire 2023.

Spring naar toolbar