Wij woonden tegenover de Groen van Prinstererschool en naast het Rooms-Katholieke Verenigingsgebouw in De Bilt. De Duitsers hadden achter dat gebouw een ‘Punt-50-mitrailleur’ opgesteld. Mijn broertje en ik, 13 en 11 jaar oud, stonden vaak vanuit de dakkapel op zolder of vanaf het dak te kijken naar Engelse vliegtuigen die op weg waren om vliegveld Soesterberg te beschieten. Op een dag zagen we hoe een Engelse Spitfire werd beschoten. Die werd niet geraakt, maar de piloot had ons gezien en ‘zwaaide naar ons’ met zijn vleugels. (Foto: Veroniek Clerx.)

Fred Bosch (1932) woont zijn hele leven in De Bilt. Zijn lagere schooltijd begon in de Groen van Prinsterschool (1930). Maar de school, en ook het Verenigingsgebouw, werden door de Duitsers gevorderd. Daarom verhuisden Fred en zijn klasgenoten noodgedwongen naar de Tuinstraatschool.

 

VC

Bron: Historia, Spitfire zaaide angst in het luchtruim

Meer lezen:

Art Lengkeek, Herinneringen van een twaalfjarige jongen, in: Biltse Grift maart 2015

Foto: De Groen van Prinstererschool in De Bilt is na 75 jaar opnieuw zonder kinderen. Ditmaal vanwege de coronacrisis van voorjaar 2020. In de ramen links heeft het onderwijzend personeel de woorden: Wij missen jullie, aangeplakt. Overigens herdenkt de school zijn 90-jarige bestaan.