Julius Röntgen (1855 – 1932) was een vooraanstaande Duits-Nederlandse pianist, componist en koordirigent. Na zijn pensionering in 1924 liet hij in Bilthoven villa Gaudeamus bouwen. Het portret is van omstreeks 1925 (Collectie Atlas van Stolk Rotterdam).

 

Meer informatie

Röntgen werkte met veel vooraanstaande componisten zoals Brahms en was bevriend met Grieg. Als componist was hij bijzonder productief; onder zijn vele honderden composities waren vierentwintig symfonieën. Zijn muziek had veel verwantschap met de Duitse romantische school en hij liet zich inspireren door volksmuziek van verschillende landen.

In 1883 richtte hij met anderen het Amsterdamsch conservatorium op en hij had invloed bij de bouw van het Concertgebouw.

De Nobelprijswinnaar Wilhelm Carl Röntgen, de ontdekker van de Röntgenstraling die in Apeldoorn woonde, was een achterneef van zijn vader en Julius kreeg in het buitenland veel aandacht omdat men hem met deze verwarde.

Toen Röntgen in 1924 als directeur van het Conservatorium met pensioen ging, liet hij zijn zoon in Bilthoven aan de Gerard Doulaan een huis bouwen. Hij noemde het villa Gaudeamus (laten wij blij zijn).

In dit huis schreef hij een groot aantal composities en de villa ontwikkelde zich tot een muzikaal centrum. In de muziekzaal stonden twee vleugels. Beroemde musici zoals Pablo Casals waren er regelmatig te gast. Röntgen ontving belangstellenden in cursussen waar men muziek analyseerde.

Julius Röntgen overleed op 13 september 1932 in het Diaconessenhuis in Utrecht. In 1934 noemde de gemeenteraad van De Bilt de nog aan te leggen Dr. Julius Röntgenlaan naar hem.

DAB

 

Literatuur:

M. de Boer, Julius Röntgen in Bilthoven, in: De Biltse Grift 1999

J. Vis, Gaudeamus, Het leven van Julius Röntgen (1855-1932) Dissertatie Utrecht 2007

Zie ook de website van Gaudeamus: http://www.huizegaudeamus.nl/