De afbeelding is het deel van een fresco in de Villa Farnese in Caprarola (Italië), geschilderd door Taddeao Zuccari. Men ziet hoe keizer Karel V (derde van rechts, naast de koning van Frankrijk Frans I) in 1540 Parijs binnenrijdt. Hij deed dat in het zelfde jaar in Utrecht en op oudjaarsdag weer, waarbij hij door De Bilt reed.

Meer informatie

We lezen in de Kroniek van Henrica van Erp:

Op Conceptio Mariae [8 december] van het jaar 1545 kwam vrouwe Maria, de koningin van Hongarije, naar Utrecht (de zuster van Karel V) met haar gevolg. Daar kwamen toen ook veel aanzienlijken naar toe: bisschoppen, abten, hertogen, graven, heren van [klooster]orden […] Zijne Keizerlijke Majesteit kwam op de dag voor Nieuwjaar 1546 ’s middags om vier uur hier door De Bilt ons klooster voorbij rijden met een aanzienlijk getal aanzienlijken en edelen. Die morgen om acht uur was zijn bagage begonnen voorbij te komen; dat duurde tot in de avond. Naar men zei telde men meer dan 200 muilezels met bagage [die de stad] in [kwamen] evenals veel wagens en paarden.

Hieronder ziet men twee pagina’s uit de Tegenwoordige Staat der Vereenigde Nederlanden uit 1772 waar ook melding van deze gebeurtenis wordt gemaakt.

AD