Bij de volkscultuur horen ook moppen, grappige verhalen en anekdotes. Omdat ze mondeling worden doorverteld, worden ze in ruimere zin gerangschikt bij de volksverhalen. Voor het waarheidsgehalte van het verhaal staat men gewoonlijk niet in. De oudste bekende mop komt uit Egypte en is 3600 jaar oud.

We kunnen niet alle moppen weergeven die men in de dorpen rond de Bilt vertelde, maar wel een voorbeeld. Het Meertens Instituut heeft één anekdotisch verhaal opgetekend. Hij komt uit een brief van B. G. M. Rentinck aan T. Meder die is gedateerd op zondag 7 februari 1999 en die berust in het archief van het instituut. De schrijver heeft het over zichzelf.

Aan de overkant van het huis in De Bilt waar hij vroeger woonde, was er een winkel in hengelsportartikelen. Tussen de middag was de winkel gesloten, want het personeel gebruikte de lunch.

Nooit vergeet ik de mededeling op de deur dat zij tussen 13.00 en 14.00 uur aten.

Gedurende het hengelseizoen verscheen daaronder het bordje “Heden maden”.

Intussen zijn meelwormen, die al lange tijd veel worden gegeten in Zuidoost-Azië, ook in opmars als voedsel in Europa. (Foto DAB)

DAB

 

U bevindt u op de Rondleiding over de Volkscultuur. Voor het vervolg klik HIER.

 

Literatuur:

Meertens Instituut, Verhalenbank nr. LOMBO 158.

Berents, D.A., Stalin en Hitler komen in de hemel, De hele geschiedenis aan de hand van moppen en misverstanden, Soesterberg 2012.

Volkskrant 17 02 2024.