Hierboven zien we een Open Street Map die een groot deel van de gemeente weergeeft. Doordat bedrijven die kaarten maken, grote bedragen eisen voor het gebruik van hun producten, is het voor particulieren niet mogelijk om kaarten te gebruiken of te verwerken in hun programma’s. Daarom begon Steve Coast in 2004 met het Open Street Map-project, afgekort OSM, dat kaarten gratis ter beschikking stelt van iedereen.

Oorspronkelijk maakte men kaarten doordat vrijwilligers hun bewegingen door het landschap vastlegden als gpx-tracks. Dat zijn coördinaten en richtingen die je later bijvoorbeeld als een rode streep op je kaart kunt projecteren zodat je een route kunt volgen. Zo’n gpx-track kun je ook gebruiken om een weg op een kaart te zetten. Later kreeg het project ook steun van regeringen, die data en kaarten ter beschikking stelden en van bedrijven zoals Microsoft. Daardoor beschikt het project nu over een schat aan gedetailleerde kaarten. Als je een track hebt, kun je die dan weer gebruiken om op zo’n OSM-kaart je route uit te zetten en op je telefoon te volgen.

Hoe gedetailleerd de kaarten zijn, zien we aan de uitvergroting hieronder. Zelfs de huisnummers en de schuurtjes staan erop.
DAB

U bent aan het einde gekomen van de rondleiding over oude kaarten. Als u terug wilt naar het begin, klik HIER.

Spring naar toolbar