Vanaf 1906 stond aan de Julianalaan 8 en 8a het pension Ravenhorst. Het stond tegenover de villa Oase, die later werd vervangen door de bekende Julianaflat van W. M. Dudok. Het pension werd gebouwd in opdracht van Hendrikje Ravenhorst – van Vulpen, die sinds 1903 de weduwe was van Arie Ravenhorst. Als dochter van Cornelis van Vulpen, de houder van het stationskoffiehuis annex logement, wist zij hoe ze haar gasten gastvrij moest ontvangen.

Foto: Het pension enkele jaren na de bouw. De jongen is waarschijnlijk Aart Ravenhorst. Op het bord staat de naam van het pension. (Foto collectie Veldhoven)

 

Meer informatie

Het pand lag dicht bij het station en had een prachtig uitzicht, vooral doordat er nog maar weinig woningen en winkels waren gebouwd. In 1910 werd er aan de achterkant een stuk aangebouwd. Het pension heeft twintig jaar bestaan.

Aart Ravenhorst, de zoon van Hendrikje, die in 1903 was geboren, vormde het gebouw om tot een speelgoedwinkel, die later door zijn schoonzoon werd overgenomen. De naam bleef Ravenhorst.

In 1981 werd de benedenverdieping gedeeld door gereedschapswinkel Nieberg en supermarkt Gert IJff. Daarvoor was een verbouwing nodig, die het aanzien van het huis nogal veranderde. Later werd het gedeelde gebouw gebruikt door makelaardij Giesberts en Toko Shanghai.

In 2012 besloot de gemeente De Bilt het pand te slopen met het oog op de vernieuwing van het winkelgebied.

DAB

U bevindt u op de Rondleiding Bilthoven Centrum. Voor het vervolg klik HIER

 

Literatuur:

J. van den Heuvel, Ravenhorst, in: De Bitse Grift december 2012.

Voor verdere informatie klik HIER.