Na de Tweede Wereldoorlog was er een grote woningnood: er was een crisis geweest en daarna de bezetting, er was weinig gebouwd en er was veel verwoest. Men noemde de woningnood volksvijand nummer één. Veel gezinnen woonden in bij hun ouders of bij andere mensen. Ook in onze tijd is er een gebrek aan huizen, maar driekwart eeuw geleden was de nood veel groter en was de woonoppervlakte per gezin gemiddeld veel kleiner dan tegenwoordig.

De huizen werden vooral verwarmd met kolenkachels. Gewoonlijk kon je alleen de huiskamer enigszins verwarmen, en dan nog alleen overdag. Andere kamers bleven koud en in de winter stonden de ijsbloemen op de ruiten. In de ijskoude slaapkamers sliepen de mensen onder stapels wollen dekens.

In 1959 vond men bij Slochteren aardgas en dat leidde ertoe dat een meerderheid in enkele jaren overstapte op gasverwarming. De haarden zagen er nu anders uit. In flatgebouwen trof je centrale verwarming aan.

Gewoonlijk waste het hele gezin zich eens in de week in een zinken teil die in de keuken stond, soms met hetzelfde water. Dat water kwam niet heet uit de kraan; je moest het zelf op het gasstel opwarmen. In nieuwbouwwoningen, die in de buitenwijken uit de grond werden gestampt, voerde men na enige tijd douches in. Ook bouwde men wel een lavet, een tussenvorm tussen een gootsteen en een badkuip.

De inrichting maakte verschillende modes mee. Van het modernisme met eenvoud en rechte lijnen en pasteltinten ging men in de jaren zestig over naar fellere kleuren en contrasten en in de jaren zeventig veel oranje en schrootjes of voor sommigen een zitkuil.

De telefoons zaten natuurlijk nog aan een snoer en hadden een draaischijf, maar niet iedereen had een telefoon. Bellen deden veel mensen noodgedwongen bij de buren, waar zij bedeesd vroegen of het even mocht. Telefooncellen bleven nog lang bestaan.

Van de inrichting behandelen we hier uit de dorpen van De Bilt de kachel, de straalkachel, het behang, de wederopbouwkeuken en het boekenrek.

 

U bevindt u op de Rondleiding over nostalgie. Voor het vervolg klik HIER.

Spring naar toolbar