De gedachte aan de kolenkachel brengt misschien voor menige oudere inwoner van onze gemeente warme herinneringen met zich mee. Wie herinnert zich nog het geluid als de kolen ’s ochtends vroeg opgerakeld moesten worden en de as in de bak terecht kwam? Dan werd het langzaam weer warm in huis. Toch heeft de kachel ook een heel ander verband met De Bilt. Afbeelding: een advertentie uit Het Vrije Volk van 5 november 1957.

 

Meer informatie

Allerlei bedrijven probeerden gebruik te maken van het gezag van het KNMI in De Bilt om hun producten te verkopen. In de dagbladen zetten ze advertenties die suggereerden dat het instituut hun artikelen wilde aanbevelen, zoals we in het voorbeeld hierboven kunnen zien. Vaak was de maand september aanleiding om een advertentie te plaatsen. Het KNMI werd niet bij naam genoemd, men sprak van ‘De Bilt’.

Een ander voorbeeld:

Wat zegt De Bilt? GUUR WEER. Wat wil dat zeggen? Bestelt uw HAARD of KACHEL en…… denkt   daarbij aan PRUYS  Hoofdstraat , hoek Korenstraat. (Nieuwe Apeldoornsche Courant 27 september 1930)

Ver over de schreef ging de volgende advertentie:

De Bilt seint: Koopt uitsluitend uw Haard, Haardkachel, Kachel of Fornuis in het “HAARDENHUIS” Oude Delft 88 (bij de Peperstraat). Groote sortering. Uiterst lage prijzen en gedurende deze maand nog 10 pct. Korting extra. Wij hebben voor Delft het agentschap der Permanent Duplex Haarden en Haardkachels. (Delftsche Courant 9 september 1936)

Het bleef niet bij verkopen, zoals we zien in de volgende advertentie:

De Bilt meldt…..  Laat NU Uw haard of kachel schoonmaken, herstellen en de deur van vuurvast glas voorzien. Sinds 1855 F.H. OSWALD Oosterstraat 31 – telefoon 20410. (Nieuwsblad van het Noorden 15 mei1954)

Ook andere bedrijven maakten gebruik van de naamsbekendheid van De Bilt. Ze begonnen met het weerbericht en gingen dan over op het kopen van wollen sokken, warme kleding, het repareren van een paraplu of de aanschaf van een goede fiets.  Mulder’s Vleespaleis legde een verband dat we erg ver gezocht kunnen noemen:

De Bilt seint: Sneeuw en vorst. Dan natuurlijk naar Mulder’s Vleespaleis  voor lekker mals vlees en worst. Daarom geven wij 2 extra reclame-dagen met zeer lage prijzen. (Dagblad voor Noord-Limburg 13 januari 1959)

Een bedrijf dat geen munt uit de Biltse reputatie probeerde te slaan, was Reckitts N.V. in De Bilt. Die verkocht overigens wel Zebralin, ‘de enige glanshoudende kachelpasta‘.

DAB

Advertentie hieronder: 20 september 1956 Arnhemse Courant en veel andere dagbladen.

 

U bevindt u op de Rondleiding over nostalgie. Voor het vervolg klik HIER.