Herinnert u zich nog de SRV-wagen? Wanneer is hij eigenlijk verdwenen? En weet u nog van de gasmunt en het petroleumstel? En de pick-up en de zakdoeken van textiel?

Welkom bij de digitale rondleiding over nostalgie. Onder nostalgie verstaan we een melancholiek verlangen naar het verleden. Die heimwee gaat vooral uit naar momenten toen we jonger en een beetje gelukkig waren en naar dingen die ons daaraan doen denken. Dat betekent nog niet dat vroeger alles beter was.

Er zijn duizenden dingen die in aanmerking komen voor nostalgische gevoelens en ze zijn voor iedereen anders. In deze digitale rondleiding hebben we geprobeerd, een aantal elementen uit het verleden te laten zien die iets te maken hebben met de dorpen die tegenwoordig de gemeente De Bilt vormen. Soms is dat verband heel duidelijk, soms is het maar heel toevallig.

We hebben ons in grote lijnen beperkt tot onderwerpen waarover nog herinneringen kunnen bestaan bij mensen die nu nog in leven zijn. Slechts weinigen hebben de jaren dertig meegemaakt, meer inwoners hadden hun jonge jaren tijdens de wederopbouw of de jaren zestig en zeventig. Ook in de jaren tachtig en negentig waren er elementen die nu verdwenen zijn. Doordat er zoveel dingen veranderd zijn, kunnen we geen totaaloverzicht geven. We lichten er telkens maar een paar voorbeelden uit, want nostalgie kent bijna geen grenzen.

De rondleiding is verdeeld in de volgende onderwerpen – je zou ze als zalen in het museum kunnen beschouwen:

  • Het huishouden
  • Het huis en de inrichting
  • Het verkeer
  • Beroepen
  • De gezondheid
  • De jeugd
  • De vrijetijdsbesteding

Zo laten we allerlei stukjes van het dagelijks leven zien. Je zou ook aan heel andere onderwerpen kunnen denken, zoals aan eten (bijvoorbeeld kaasfondue, Flipje van Tiel) en drinken (Pleegzuster Bloedwijn) en winkels (De Gruyter). Een paar onderwerpen zoals onderwijs (de moedermavo) bewaren we voor een andere rondleiding.

De rondleiding bestaat uit afzonderlijke bijdragen van de hand van verschillende auteurs. Dat zijn, nu eens een keer in omgekeerd alfabetische volgorde: Ellen van de Vrugt, Jacques Reijniers, Wim Krommenhoek, Piet van Hees, Anne Doedens, Veroniek Clerx, Dick Berents.

Wanneer u alleen maar een korte tour wilt maken, leest u alleen de inleidingen en de bijschriften bij de afbeeldingen. Als u meer wilt lezen, kunt u bij iedere post verder gaan onder het kopje ‘meer informatie’.

Soms staat er in de tekst een link naar andere posts in het Online Museum. Als u daarop klikt, vergeet dan niet terug te komen met het pijltje op uw beeldscherm.

Onderaan de pagina staat bij iedere post een link om naar de volgende bijdrage te gaan. De eerste ziet u onderaan dit scherm.

Dick Berents

 

Algemene literatuur:

Bergen, A. van, Gouden jaren, hoe ons leven in een halve eeuw onvoorstelbaar veranderd is, Amsterdam 2014.

Bergen, A. van, Het goede leven, Hoe Nederland in een halve eeuw steeds welvarender werd, Amsterdam – Antwerpen 2018.

Rosling, H., Feitenkennis, 10 redenen waarom we een verkeerd beeld van de wereld hebben en waarom het beter gaat dan je denkt, Utrecht 2018.

Rovers, G.T., Pure nostalgie, Uithoorn 2018.

Wind, I., Stadsleven in Grootmoeders tijd, Arnhem 2007.

 

U bevindt u op de Rondleiding over nostalgie. Voor het vervolg klik HIER.