Dit is het begin van een virtuele rondleiding over de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in Maartensdijk en De Bilt. Die gemeentes, waarin ook Hollandsche Rading, Bilthoven, Westbroek, Achttienhoven en Groenekan waren opgenomen, zijn in 2001 samengevoegd tot de nieuwe gemeente De Bilt.

Terwijl overal in het land de herdenkingen en festiviteiten voor 75 jaar bevrijding worden afgeblazen, heeft het Online Museum een rondleiding geprogrammeerd door de Tweede Wereldoorlog. Deze digitale wandeling voert de bezoeker langs gebeurtenissen, ontwikkelingen en herinneringen van mensen in De Bilt, Bilthoven, Maartensdijk, Groenekan en Hollandsche Rading tot in het jaar 1944.

Voor de oorlog stemden in De Bilt en Maartensdijk veel inwoners op de NSB; na 1940 werd er juist veel verzet georganiseerd. Maar ook het dagelijks leven werd ontwricht en het kostte moeite om aan eten te komen. Vooral de belevenissen van jongeren brengen de oorlog tot leven. Foto hieronder: een slapende Duitse soldaat in de trein bij Bilthoven. (Foto NIOD. Voor de foto’s van het NIOD is toestemming aangevraagd.)

Dick Berents

Voor de rondleiding over de Tweede Wereldoorlog klik HIER.

Over de gebeurtenissen die daarop volgen in de hongerwinter en de bevrijding hebben wij ook een rondleiding verzorgd. Om die te zien klik HIER.