Swiebertje was een populaire jeugdserie op de TV van de NCRV. Het verhaal van deze zwerver, dat generaties plezier gaf, werd uitgezonden tussen 1955 en 1975. Het heeft een dubbele relatie met Hollandsche Rading. De hoofdpersoon werd gespeeld door Johan Heinrich (Joop) Doderer (1921-2005).
Aan het slot van de laatste aflevering liet Doderer Swiebertje vertellen dat hij naar een oude school vriend in Canada ging. Swiebertje verdween daarna langzaam uit beeld, naar een onbestemde verte. De plaats van opname was het Schepersveld in Hollandsche Rading. De zwerver liep richting Maartensdijk en beëindigde zo het tv-verhaal.

 

Meer informatie

Swiebertjes belevenissen vloeiden uit de pen van John Henri Uit den Bogaard. Voor de oorlog schreef deze al vier boeken over de zwerver . Het eerste boek over Swiebertje verscheen in 1936.

Het was Henk Veenstra uit Hollandsche Rading die als producer en regisseur optrad van het tv-verhaal. Veenstra berichtte in de Vierklank: Voor wie Swiebertje heeft gekend en zich het afscheid van Saartje, Bromsnor en alle grote, kleine, oude en jonge kijkers herinnert kan ik zeggen, dat dit nooit op het Schepersveld zou hebben plaatsgevonden, wanneer ik geen Hollandsche Radinger zou zijn geweest.

Henk Veenstra was de zevende producer bij de TV en de eerste voor de schoolte­levisie.

AD

U bevindt u op de Rondleiding over nostalgie. Voor het vervolg klik HIER.

 

Meer informatie in De Vierklank van 16 augustus 2017:

https://www.vierklank.nl/nieuws/algemeen/24017/swiebertje-en-graaf-floris-in-hollandsche-rading

De foto hieronder is van een beeld van Swiebertje in Oudewater ontworpen door Cees Vrisekoop. Het is gegoten in Hui Yang City, China en geplaatst in 2003 (Wikipedia, cc BY-SA- 4.0, foto Mario Golsteijn.)