Bijna honderd jaar verzorgde de familie Van de Kuil transporten en verhuizingen in en om De Bilt en vaak ver daarbuiten. Afbeelding: de eerste vrachtauto. (Beeldbank Historische vereniging D’Oude School)

 

Meer informatie

Hendrikus Wilhelm van de Kuil, geboren in 1876 in Maartensdijk, begon zijn werkzame leven als leerling broodbakker, maar na enkele andere banen onder andere als palfrenier op Huize Arenberg, begon hij in 1898 voor zich zelf. Met een kruiwagen en al spoedig met een handkar en later twee trekhonden bezorgde hij in De Bilt en in de wijde omgeving pakjes en boodschappen. Vooral in de nieuwe wijk ’t Klooster had hij veel klanten.

Het bedrijfje was een succes en al voor de Eerste Wereldoorlog had Van de Kuil een paard en wagen. In 1920 kocht hij de eerste vrachtauto en begon hij ook met verhuizingen. Hij kocht daarvoor ook verhuiswagens en in 1933 splitste hij het bedrijf. Van 1933 tot 1971 was er De Snelle Snip. Met deze bodedienst onderhield H. van de Kuil jr. vanaf de Groenekanseweg 61 een verbinding tussen De Bilt en omstreken en Utrecht en bood hij snelle doorverbindingen met de grote steden in het Westen aan. Het kantoor in Utrecht was in de Loeff Berchmakerstraat. Aan de Hessenweg 100 was de afdeling Verhuizingen gevestigd, waar H. van de Kuil met andere zonen bleef werken. Het verhuisbedrijf had een goede naam en maakte een bloeiende tijd door.

Vanaf 1976 zette de schoonzoon C.A. de Groot het bedrijf voort onder de naam H. van de Kuil. In 1989 nam het in Zeist gevestigde verhuisbedrijf van D. van Beek de firma over, maar op de verhuiswagens bleef de naam Van de Kuil gehandhaafd. De naam bleef ook met De Bilt verbonden, want nazaten van H.W. van de Kuil gingen daar verder met een bedrijf voor woninginrichting.

PvH

Literatuur:

Documentatiemap Bedrijven. Historische Kring D’Oude School, De Bilt.

Verhuisbedrijf