In 1920 kregen de architecten W.A. Maas en L.J.H Zonneveldt de opdracht om aan de Beethovenlaan in Bilthoven de Villa De Kloek te bouwen. Opdrachtgever was F.K. Hauer. Het huis is uitgevoerd in de stijl van de Amsterdamse School. De oorspronkelijke tuin was naar een ontwerp van Otto Schultz, maar daarvan is niets meer over. Het huis zelf is in de oorspronkelijke stijl bewaard gebleven. Het hoort bij de eerste generatie bebouwing aan de Beethovenlaan. (Foto Jan van der Heijden 1990)

 

Meer informatie

De villa is gebouwd in twee bouwlagen, waarvan de tweede laag gevormd wordt door de steil opgaande dakschilden van de zogeheten mansarde kap. Dit is een van oorsprong Franse barokke dakvorm met geknikte vlakken. Het huis heeft een L-vormige plattegrond en een met riet gedekt dak.

De bakstenen gevels zijn tegenwoordig wit gesausd. Bijzonder is het drietal paraboolvensters in het aan dakschild boven de ingang, met vleugelvormige glas-in-lood indeling. Aan beide kanten van de voordeur is een klein kegelvormig venster. In de zijgevels van de erker aan de achterzijde zijn twee kleine ovalen vensters te zien met figuratieve glas-in-lood voorstellingen en vermelding van het bouwjaar Oktober 1920. De naam De Kloek, die ooit op de gevel heeft geprijkt, is naar men zegt door de tegenwoordige eigenaren verwijderd.

VC

 

Literatuur:

  1. Broekhoven en S. Barends, De Bilt. Geschiedenis en architectuur, Zeist 1995.

Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed

Beeldbank Historische Kring D’Oude School