De villa Devia (Prins Hendriklaan 74) behoort tot de gemeentelijke monumenten. Een van de eerste bewoners, Johan Willem Beyen, zou het tot bankier, minister van buitenlandse zaken en ambassadeur brengen. Afbeelding: villa Devia, Prins Hendriklaan 74 (Foto AD).

 

Meer informatie

De wijk Vogelzang ten zuiden van de spoorlijn Utrecht – Amersfoort was een van de eerste wijken bij het station De Bilt (vanaf 1917 station Bilthoven) waar villa’s werden gebouwd. Te midden van oude en ook nieuwe woningen valt de ruime villa Devia aan de Prins Hendriklaan zeker op. Het is een chaletachtige villa met duidelijke Jugendstil of Art Nouveau elementen. Dit is te zien aan de vloeiend gemetselde bogen boven verschillende raampartijen en aan het rijk gedetailleerde metselwerk. Ook vallen de mooi bewerkte houten draagbalken van de dakgoten op. De architect was C. van der Zweep. Hij bouwde in 1903-1904 de villa in opdracht van de in Utrecht wonende Antonius de Rijk.

PvH

Literatuur:
Sabine Broekhoven en Sabine Barends, De Bilt, Geschiedenis en architectuur (Zeist 1995) p.1142 – 143.
www.wijkvogelzang.nl/wijkfotos-prins-hendriklaan
Rob Herber, ‘Bankier, minister, ambassadeur. Het veelzijdige leven van mr. J.W. Beyen’, De Biltse Grift, september 2013.
J.W. Beyen, De zin van het nutteloze, rarekiek van de 19e en de eerste jaren van de 20e eeuw, Rotterdam 1970.
Voor J.W. Beyen klik HIER.