Op het adres Kastanjelaan 2 in Groenekan vindt men de prachtige villa ‘In ’t Groen’, uit 1929, gebouwd naar ontwerp van de Amsterdamse architect Frans J.A. den Tex. (Foto: AD, met toestemming van mw. H. van Schaik)

Meer informatie

Het landhuis ligt in een gebied dat tot 1919 tot het landgoed Voordaan behoorde, het eigendom van de  familie Grothe van Schellach-Van Hengst. Op het doorgetrokken dakvlak aan de straatzijde staat een klokkenstoel  met een bijzondere klok: een hergieting uit 1888 van een Hemonyklok van het  Utrechtse Domcarillon. De achtergevel is voorzien van een  houten voorportaal met een zitbank. Het houtsnijwerk met de boogschutter in de hoeken  boven de deur is vermoedelijk van de hand van de Amsterdamse beeldhouwer Hildo Krop.  Het interieur is in de jaren dertig van de twintigste eeuw heringericht door Gerrit Rietveld. De ruime tuin werd ontworpen door mevrouw Stam-Dresselhuys. De huidige indeling  kwam tot stand na adviezen van Jörn en Loek Copijn en Arend Jan van der Horst.

Het pand werd bewoond door de in 2017 overleden Wim van Schaik, strijder voor het behoud van het cultuurlandschap in het gebied tussen Utrecht en het Gooi. Van Schaik is de oprichter van Stichting Brigida die zich daarvoor inzet. De unieke kunstcollectie  van Van Schaik is thans ondergebracht in museum Flehite in Amersfoort. Hij bevat veel moderne landschapsschilderkunst, zoals de werken van Dirk Breed.

 

AD

Literatuur:

M. Kruidenier en J. van de Spek, Maartensdijk. Geschiedenis en architectuur (Zeist 2000) p. 149v.

 

Spring naar toolbar