Op 27 februari 1942 leverde een geallieerd eskader onder leiding van schout-bij-nacht Karel Doorman slag tegen de Japanners in de Javazee.  De toen 29-jarige luitenant-ter-zee tweede klasse Alexander Frederik Tuyll van Serooskerken, geboren te Westbroek, liet daar het leven. Hij was adjudant van de die dag ook omgekomen schout-bij-nacht Karel Doorman. Afgebeeld is Hr. Ms. De Ruyter, het vlaggenschip van Karel Doorman, dat die dag in de Javazee tot zinken werd gebracht. (Collectie Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH)/ministerie van Defensie).

 

Meer informatie

Er kwamen 344 opvarenden van het schip om. Een aangrijpende tekst is te lezen in het Reformatorisch Dagblad van 28 februari 2002. In  een verslag van de herdenking van de Slag in de Javazee in de Haagse Kloosterkerk staat:

Een bijzonder moment tijdens de stijlvolle herdenkingsdienst was het toen mevrouw L. A. Webb Peploe-van Tuyl van Serooskerken Psalm 46 voorlas. Het is dezelfde psalm die haar vader, luitenant-ter-zee A. F. baron van Tuyl van Serooskerken, adjudant van schout-bij-nacht Karel Doorman, met zijn vrouw en dochtertje thuis in Soerabaja las aan de vooravond van de slag. Mevrouw Webb was daar niet bij, ze werd enkele maanden na de slag geboren. Haar vader heeft ze nooit gekend, hij kwam om in de Javazee.

Over de familie Van Tuyll van Serooskerken en Westbroek: Heren en vrouwen van Westbroek in de zeventiende en achttiende eeuw.

De naam van luitenant-ter-zee Van Tuyll van Serooskerken is te vinden in de Erelijst van Nederlandse gevallenen in het gebouw van de Tweede Kamer in Den Haag:  https://www.erelijst.nl/over-erelijst

AD

Literatuur:
Over de Slag in de Javazee: Anne Doedens en Liek Mulder, Slag in de Javazee. Oorlog tussen Nederland en Japan (Zutphen 2017).
Hieronder ziet men de vermelding in de Erelijst met de naam van Van Tuyll.
Spring naar toolbar