Afbeelding: Marius Verkade, kruidenier in koloniale waren. Foto: collectie Rienk Miedema

 

Daags voordat in de reportageserie Levende Monumenten het hoekpand Emmaplein 2 gefilmd zou worden, kreeg de brasserie Olivier met  een ongeluk te maken. Want er reed een auto door de winkelpui het restaurant binnen, vanaf de zijde Nachtegaallaan. Er waren geen ernstige ongelukken gebeurd al was er wel schrik bij de bezoekers. Bedrijfsmanager Myrna Janssen was de hulpdiensten heel dankbaar maar wilde de voor de volgende dag geplande opnames van Levende Monumenten graag vooruitschuiven naar een geschikter moment. Dat moment kwam op 19 april 2022. De kapotte winkelpui was toen recent vervangen en de toekomst van brasserie Olivier ziet er weer zonnig uit.

Bekijkt u hieronder het interview met Myrna Janssen.

 

 

Bekijkt u hier de nieuwsreportage van RegioTV De Bilt uit november 2021.

 

Meer informatie

Het pand werd in 1916 gebouwd door de kruidenier Marius Verkade. Ooit stond deze winkel annex woonhuis er helemaal alleen, zoals de foto laat zien. Maar al snel kreeg Verkade een buurman in de slagerij van Henri Weijnands. Vanaf dat moment was Emmaplein 2 (toen nog Soestdijksestraatweg 124) een hoekpand met de Nachtegaallaan geworden.

De kruidenier was een detailhandelaar in droge levensmiddelen zoals gedroogde keukenkruiden van inlandse herkomst. Andere koloniale verkoopproducten waren specerijen, koffie, thee, cacao en tabak. De kruidenier onderscheidde zich van groenteboer of slager, die verse producten verkochten. Met de komst van de supermarkt, die de hele voedingsbranche omvatte, verdween deze kleine ondernemer. De vraag is of Marius Verkade zich in Bilthoven heeft gevestigd omdat hij een afzetmogelijkheid verwachtte bij de koloniale terugkeerders uit Indië, die in het nieuwe dorp kwamen wonen.

Vanaf 1945 tot 2019 had Emmaplein 2 de functie van bloemenzaak. Aannemelijk is, dat in die periode de 2e etage op het gebouw is gezet. De firma Kors, verhuisde na de oorlog zijn winkel vanaf adres Nachtegaallaan 18. Hij werd daar opgevolgd door fa. Verhaaf (1965-1974), R.J. van der Kam (1974-2001) en Groen Flora (2001-2019). In 2019 betrok de Brasserie Olivier het pand. Dat restaurant was verhuisd vanuit het winkelcentrum De Kwinkelier.

 

VC

 

Bron: Wiki.