Afbeelding: Villa Bon Aria, adres Nachtegaallaan 18 in Bilthoven

 

Villa Bon Aria had kunnen doorgaan voor koekhuisje in het sprookjesbos van de Efteling. De foto is vermoedelijk genomen voordat de weduwe Spijkman-ter Braake en haar kinderen er in 1920 hun intrek namen. Sinds de bouw in 1909-1910 was het huis sterk verwaarloosd. Na een flinke snoeibeurt en wat opknapwerkzaamheden kreeg het huis de naam Bon Aria, wat ‘frisse lucht’ betekent.

Meer informatie

De Nachtegaallaan was oorspronkelijk een woonstraat met vooral riante villa’s omgeven door grote tuinen. De huidige nummer 18 vormde daarop een uitzondering. Deze kleinere villa,  gebouwd door Jan van As, was al vroeg in gebruik als winkelbedrijf. Bon-Aria werd in 1928 in gebruik genomen door het Bloemenmagazijn van de Fa. J.A. Kors. Deze zaak verhuisde in 1945 naar Emmaplein 2.

In de loop der jaren waren er verschillende winkelbedrijven in de villa gehuisvest en het schilderachtige huisje heeft een totale metamorfose ondergaan. In 2007 kwam de winkelruimte van Nachtegaallaan 18 opnieuw in de verhuur. Een tussenmuur werd uitgebroken en één grote ruimte gecreëerd. De vriendinnen Simone en Els openden er damesmodezaak SEE, een samenvoeging van hun voornamen. Sinds 2010 wordt SEE Fashion gerund door Els van Marwijk, die samen met haar team nog steeds met veel enthousiasme haar merkkleding onder de aandacht brengt.

Overigens gebruikte de aannemer Jan van As de bouwtekening van Bon Aria ook voor Spoorlaan 36 (en in spiegelbeeld voor Spoorlaan 38). Deze villa heeft zijn oorspronkelijke uiterlijk wèl behouden. Bekijk het hier

ED

 

Bronnen:

Het Bilthovensch Adresboek

Documentatie Hist.Kring D’Oude School

Biltse en  Bilthovense Courant 9-12-2007

Website https://www.seefashion.nl/over-ons/

 

Afbeelding: Pui van Damesmodezaak op Nachtegaallaan 18 (SEE)