U bevindt u op de Rondleiding Beelden in De Bilt. Om terug te gaan naar het begin klik HIER

Leo Nicolaas Johannes Jungblut (1893-1974) was een zoon van de beeldhouwer H.L. Jungblut. Ook hij werd beeldhouwer en hij startte zijn loopbaan bij zijn vader om vervolgens zijn eigen atelier te beginnen aan de Maliebaan in Utrecht. Na zijn huwelijk in 1944 verhuisde hij met zijn vrouw naar de woning van zijn broer Piet in Bilthoven om daar te werken in diens atelier. Hij verhuisde in 1955 naar Amerika en remigreerde in 1971 naar Nederland. Op de foto: Maria met Kind in het St. Anna Paviljoen Sehos op Curaçao 2021 (foto Jacques Reijniers)

 

Meer informatie

Leo Jungblut heeft veel beelden gemaakt voor de Katholieke Kerk. Ook in het buitenland is een beeld van deze Bilthovense kunstenaar te zien. In de patio van het St. Anna Paviljoen van het voormalige ziekenhuis  Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos) in Willemstad op Curaçao staat een beeld van de hem. Volgens Erik Driessen van de Stichting Beesels Keramisch Erfgoed heeft Jungblut dit beeld begin jaren vijftig van de vorige eeuw gemaakt in het Keramische atelier van St. Joris, nabij Roermond. Het betreft een meer dan levensgroot beeld van Maria met Kind, Hemelkoningin.

Na de ingebruikname van het Curaçao Medical Center (CMC) wordt het Sehos momenteel voorbereid tot het St. Elisabeth District in Otrabanda door de Stichting Sehos, die zich inzet voor behoud en hergebruik van cultureel erfgoed. Zij worden ondersteund door de Nederlandse stichting BOEi. De bedoeling is om van het Sehos een multifunctioneel gebouw te maken met onder andere een zorghotel, begeleid wonen, een kraamkliniek en onderwijs. Het is te hopen dat het beeld van Leo Jungblut haar prominente plaats zal behouden.

JJR

Dit is de Rondleiding Beelden in de Bilt. Voor het vervolg klik HIER

 

Literatuur:

Antilliaans Dagblad 4 december 2019 en 11 maart 2020

Historische Kring d’Oude School

Stichting BOEi

RKD Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis

 

Spring naar toolbar