Hier zien we de rij voor de centrale keuken van Inventum. (Foto RHC Vecht en Venen) Inventum was een fabriek van huishoudelijke elektrische apparaten aan de Leijenseweg/ Brandburgerweg en een belangrijke werkgever in De Bilt.

 

Meer informatie

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het voor Inventum steeds moeilijker om de productie gaande te houden. De toevoer van grondstoffen, met name ijzer en staal, liep vast en maar weinig mensen in Nederland konden huishoudelijke apparaten betalen. Het bedrijf maakte vooral nog komforen met twee kookplaten.

De directie wilde toch in aanmerking komen voor grondstoffen en probeerde de Duitse bezettingsmacht ervan te overtuigen dat de producten van Inventum onmisbaar waren voor de economie en voor de bevolking. Om in een goed blaadje te komen ontsloeg het bedrijf in 1942 alle Joodse arbeiders. Zo probeerde men om toch een deel van de werknemers aan het werk te houden zodat deze niet gedwongen in de Arbeidsdienst van de Duitsers hoefden te werken.

In 1943 kwam de productie bijna stil te liggen. De Duitsers pakten op straat willekeurig mannen op om deze te werk te stellen. Velen doken onder. Inventum maakte nog noodkacheltjes waarin diverse soorten brandstof gestookt konden worden. Deze waren voor veel Nederlanders een uitkomst omdat ze de enige mogelijkheid waren om eten en drinken te verwarmen.

In de hongerwinter opende Inventum een gaarkeuken in de grote bedrijfshal. Dat was een van de weinige plaatsen waar voldoende elektriciteit was om eten te maken. Dit voedsel werd uitgedeeld aan personeelsleden en hun familieleden.

DAB

U bevindt zich op de rondleiding over de bevrijding. Voor het vervolg klik HIER.

 

Literatuur:

Inventum, 100 jaar innovatief (2008).

  1. Meijer, Werken bij Inventum, in: De Biltse Grift, maart 2008.

A.A.A. de la Bruhèze e. a., Techniek in Nederland in de twintigste eeuw, deel 2: Delfstoffen, energie, chemie (2000).

Voor algemene informatie over Inventum op deze site klik HIER.

Spring naar toolbar