Op deze foto staan jongens in het gelid tijdens een kamp van de Nationale Jeugdstorm in Bilthoven in 1934 of 1935. In het midden staat de oprichter van de Jeugdstorm, de NSB’er Cornelis van Geelkerken. De oudere jongere links is waarschijnlijk F.W. van Vloten, het Hoofd Afdeling Volkszorg. (Collectie het Utrechts Archief)

Meer informatie

Op 1 mei 1934 richtte Van Geelkerken de Nationale Jeugdstorm op, die een nationaalsocialistische tegenhanger van de padvinderij wilde zijn en op een vergelijkbare manier georganiseerd was. Hij werd zelf de ‘hoofdstormer’. De Jeugdstorm probeerde de schijn op te houden dat zij niet politiek was, maar in de praktijk waren er sterke banden met de N.S.B. Leden mochten niet joods zijn en waren bijna allemaal kinderen van NSB’ers.

De Jeugdstorm hield de jongeren bezig met sport, het zingen van liederen en propagandafilms. Kinderen werden klaargestoomd voor de N.S.B. en later de Arbeidsdienst en de Waffen-SS. Leden hadden een lichtblauwe bloes met een stropdas, een korte broek of een lange rok en een muts.

In veel plaatsen waren de leden van de Jeugdstorm te arm om een uniform aan te schaffen, maar in Bilthoven was het anders. De leider van de afdeling Utrecht schreef: Bilthoven blijft een zorgenkind, de daar aanwezige stormers zijn alle rijke kinderen, waardoor het zeer moeilijk is ook anderen te winnen.

DAB

U bevindt zich op de rondleiding over de Tweede Wereldoorlog.
Voor het vervolg klik HIER.

Literatuur:
M. Van Doorn, De nationale Jeugdstorm in Holland, in: Holland, regionaal-historisch tijdschrift 1978, m.n. p. 46-47.