De Michaëlkerk in De Bilt is in 1954 gebouwd in de stijl van de Delftse School. Opvallend zijn de drie hoge bogen waardoor men de kerk binnenkomt en de open klokkentoren. Op de voorgevel staat een beeld van de aartsengel Michaël die met zijn zwaard het kwaad verslagen heeft dat wordt vertegenwoordigd door twee mensen aan zijn voeten. Het is gemaakt door de Biltse beeldhouwer Jop Godenbeld.

Meer informatie

De grondwetsherziening van 1848 had de gelijke rechten voor rooms-katholieken bevestigd en na 1853 waren er weer bisschoppen in Nederland, maar vóór 1894 moesten katholieken in De Bilt nog ter kerke gaan in Utrecht. In 1893 ontwierp Alfred Tepe een katholieke kerk voor De Bilt. Hij behoorde tot het Sint Bernulphusgilde in Utrecht, die neogotische kerken bouwden. Gewoonlijk noemde men deze gebouwen Tepekerken. De kerk lag aan een naamloze landweg achter het landgoed Arenberg, maar naar deze kerk werd de straat waaraan hij lag, de Kerklaan genoemd.
De kerk bood plaats aan ongeveer tweehonderd mensen maar door de groei van de Sint Michaëlparochie vond men dat in 1939 echt te weinig. Naast de oude kerk – de kerkdiensten moesten doorgaan – wilde men een nieuwe kerk bouwen die werd ontworpen door architectenbureau Koldewey uit Voorburg. Het kerkbestuur kreeg echter geen toestemming om een nieuwe kerk te bouwen omdat men volgens de zogeheten Kringenwet binnen het schootsveld van de Werken bij Griftenstein niet mocht bouwen.

Pas in 1954 sloopte men de Tepekerk om een nieuwe kerk te bouwen. Dat was de Sint Michaëlkerk die er nu staat. (foto’s DAB)

DAB

U bevindt u op de Rondleiding Kerkgebouwen. Voor het vervolg klik HIER

 

Literatuur:
H. De Groot, De kerk die nooit gebouwd werd, in: De Biltse Grift 2003.
S. Broekhoven en S. Barends, De Bilt, Geschiedenis en architectuur, Zeist 1995 p. 162, 163.
https://parochienet.nl/debilt/index.php?Nav=31