De Landelijke rijvereniging en ponyclub De Stichtse Ruiters werd opgericht op 15 mei 1932 met als doel  Jongelui uit De Bilt en omgeving te onderrichten in de verzorging en het gebruik van het paard. Hun te leeren rijden zowel in het zadel als vanaf den bok. Hierboven: Affiche voor een springconcours

 

Meer informatie

De aangesloten leden, volwassenen en jeugd, waren voornamelijk afkomstig uit De Bilt en Maartensdijk. De vereniging organiseerde ponydemonstraties, springconcoursen en tuigpaardenshows waar zelfs de bereden politie demonstraties gaf. Na zeventig actieve jaren met een tijdelijke ontbinding tijdens de oorlogsjaren 1941 tot 1945, werd de vereniging per 31 december 2000 opgeheven.

Het archief van de Rijvereniging werd geschonken aan de Historische Kring d’Oude School De Bilt. Het bestaat uit onder meer uit dagboeken en affiches van hippische evenementen. Daarnaast heeft het verenigingslid, de heer JM van Hemert, rijwielhandelaar te De Bilt, een aantal stukken aan het archief nagelaten. Het verenigingsleven bleef niet beperkt tot paarden en pony’s. Hieronder: Ruiteravond met klucht in De Vereniging De Bilt. Onderaan de poster is te zien dat mej. L. (Lies) Floor één van de organisatoren was. Mevrouw Floor, eigenaar van dwarshuisboerderij Bureveld 2, houdt nog steeds paarden.

 

VC